VIDEO ⟩ Skandalozais Grevcovas Okupācijas muzeja apmeklējums. Ko par to saka muzeja vadītāja? (27)

Foto: TVNET kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Nesenais Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas (Stabilitātei!) Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējums sabiedrībā izraisīja sašutumu. Viņa savā "TikTok" profilā ievietoja video, noniecinot muzejā atspoguļotos faktus un apšaubot to korektumu. "Apollo.lv" devās uz muzeju, lai noskaidrotu, kas par to ir sakāms muzeja direktorei Solvitai Vībai. 

"Es laikam nekomentēšu deputātes vēstures zināšanas, ņemot vērā viņas izglītību, es komentēšu viņas izteikumus par to, ka Latvijas Okupācijas muzejs stāsta izdomātu un paralēlu vēstures stāstu," saka muzeja vadītāja.

"Mūsu vēstures stāsts par mūsu valsti, zemi un tautu balstās Satvermē, vēstures avotos un zinātniskos pētījumos."

"Es ceru, ka jau šobrīd ir jūtams, ka ir ļoti liela reakcija dažādos līmeņos, dažādās institūcijās un šis gadījums nepaliks nepamanīts," pauž Vība, piebilstot, ka muzejs ir uzaicinājis visas Saeimas frakcijas apmeklēt muzeju un iepazīties ar ekspozīcijām.

"Protams, mēs esam atvērti sarunām un arī konstruktīvai kritikai, bet šādus izteikumus ne tikai nevar pieņemt, tie ir jāizskata visos mūsu tiesību aktos paredzētajos ietvaros," sacīja muzeja direktore.

Kā noskaidroja "Apollo.lv", Valsts drošības dienests ir uzsācis šā gadījuma izvērtēšanu savas kompetences ietvaros. 

Jau ziņojām, ka saistībā ar Grevcovas noniecinošajiem izteikumiem pēc Latvijas Okupācijas muzeja apmeklēšanas deputāts Edmunds Jurēvics (JV) vērsies prokuratūrā un Nacionālās apvienības (NA) deputāti sniegs iesniegumu Saeimas Ētikas komisijā.

Jurēvics iesniegumā prokuratūrai norāda, ka Grevcovas teiktais "nepārprotami liecina par vēlmi publiski noliegt Latvijas okupāciju, apšaubīt un noniecināt to, šī persona acīmredzami okupācijas radīto kaitējumu Latvijas iedzīvotājiem uzskata par maznozīmīgu un par to veiktos pētījumus par nevajadzīgiem".

Partijas apvienības "Jaunā vienotība" deputāts aicina prokuratūru pārbaudīt, vai deputātes Grevcovas darbībās, publiski paužot šādus izteikumus, būtu saskatāmas Krimināllikumā paredzētā noziedzīgā nodarījuma par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu pazīmes, un ierosināt kriminālprocesu.

Par ko ir skandāls?

Jau vēstījām, ka deputāte bija devusies ekskursijā uz Latvijas Okupācijas muzeju, bet pēc tam dalījusies pārdomās ar saviem sekotājiem krievu valodā, apgalvojot, ka "tā saucamajā Okupācijas muzejā" tiek īstenota propaganda un gids stāsta izdomājumus.

Vēlāk Grevcova izveidoja citu video, kurā skaidroja un precizēja savus novērojumus. Grevcova "TikTok" video norāda, ka Okupācijas muzeja ieejai jābūt bezmaksas, nevis desmit eiro, lai ikviens valsts iedzīvotājs var iepazīties ar vienu no Latvijas vēstures smagākajiem posmiem.

Tāpat deputāte novērojusi, ka daudzi fakti, it īpaši par izsūtītajām, mirušajām un represētajām personām, nesakrīt, tāpat izvietotie materiāli un gidu pārzinātā informācija esot šaurāka nekā realitāte.

Viņasprāt, muzejā eksponētās fotogrāfijas neatbilst ar tām kopā pasniegtajiem faktiem, piemēram, nāves koncentrācijas nometnes papildina fotogrāfijas ar skaisti ģērbtiem, priecīgiem cilvēkiem. Arī gadskaitļi pie fotogrāfijām neatbilstot - Rīga 1930. gadā izskatoties tāpat kā vairāk nekā desmit gadus vēlāk. Par to Grevcova aizrādījusi gidam.

Deputāte video uzsver, ka vēlas aktualizēt to, ka Okupācijas muzejs ir viena no mūsu valsts sejām, kurā visam jābūt perfektam. Viņa norāda, ka valsts vēstures traģiskajiem notikumiem jābūt atspoguļotiem patiesiem, skaidri saprotamiem, skarbiem un ar konkrētiem skaitļiem. Grevcova arī aicina savus novērojumus ikvienam pašam pārbaudīt, dodoties uz muzeju.

Atgādinām, ka Grevcova jau iepriekš ir iekūlusies skandālos. Viņa savu deputātes karjeru sāka, sniedzot nepatiesas ziņas Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) pirmsvēlēšanu laikā par savu darbavietu un izglītību.

Saistībā ar šo pret viņu ir sākts kriminālprocess un Grevcovai piemēroti drošības līdzekļi, kuri nav saistīti ar brīvības atņemšanu, proti, dzīvesvietas maiņas paziņošana un aizliegums izbraukt no valsts. Neskatoties uz apsūdzību, Grevcova patlaban varēs turpināt pildīt Saeimas deputāta pienākumus.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu