"Bērnībā labāk gribēju būt puika." Profesore Sanita Osipova par dzimumu līdztiesību (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Līdere" lektori
"Līdere" lektori Foto: Publicitātes foto

Par sieviešu tiesībām, par dzimumu līdztiesību un savstarpējam attiecībām runā Latvijas Universitātes profesore un juriste ar 30 gadu stāžu Sanita Osipova.

"Kad bērnībā apzinājos, ka esmu maza meitene, es labāk gribēju būt puika. Es nedomāju par dzimumu līdztiesību un nedomāju par mammām un tētiem - ko katrs dara.

Es domāju par to, ka puika var kāpt kokos, puika var ķert kurkuļus, puika var smērēties, puikam nav pieklājīgi jāuzvedas un labi jāizskatās.

Tas taču ir briesmīgi, ka meitenei viss ir pilnīgi savādāk. Un kāpēc vēl meitenei jāmāk kniksēt, bet puišiem ne?" forumā uzdod jautājumu LU profesore, juriste ar trīsdesmit gadu pieredzi Sanita Osipova. 

Kas tad īsti ir sieviešu tiesības? "Tās aktualizējās vairāk nekā pirms 100 gadiem. Tas sākās no tā, ka sievieti sāka papildus aizsargāt darba tiesībās, saistībā ar grūtniecību un bērniņu audzināšanu utt. Sievietēm piešķīra privilēģijas, kādas nedeva vīriešiem. [..] Mēs esam tikuši pie līdztiesības, kas nozīmē, ka "vienādi", bet ko tas nozīmē?" jautā Osipova.

Tālāk profesore citē likumus, kas LV bija spēkā līdz 1937. gadam un tika pieņemti vēl Krievijas impērijas laikā - tie, profesores prāt, skanot kā mūzika: 

"Vīram ir pienākums mīlēt savu sievu kā paša miesu. Dzīvot ar viņu saskaņā, cienīt, aizstāvēt, piedot viņas nepilnības un atvieglot viņas grūtumu. Viņam ir pienākums sniegt sievai iztiku un uzturu pēc savas kārtas un iespējām."

Kur jūs tagad kādā likumā izlasīsiet ko līdzīgu? 

Bet tālāk medusmaizei profesore liek pretī citu tā laika pantu:

"Sievai ir jāpakļaujas savam vīram kā ģimenes galvai, jāmīl viņš, jāciena, bez ierunām jāklausa, visādi viņam jāizpatīk un jāizrāda pieķeršanās viņam."

Jūs izrādāt vīram savu pieķeršanos, kad viņš ir atvieglojis jums jūsu grūtumus?  

"Mūsdienu civillikumā nav izdalīts, kā jāuzvedas ir sievai un kā vīram. Pastāv līdztiesība - mēs strādājam tāpat kā vīrieši, saņemam to pašu, ko vīrietis, un aizvien gaidām, ka viņi samaksās rēķinus.

Mēs gaidām, ka viņš izmaksās. Kāpēc tu man nenes puķes? Bet kāpēc tu viņam nenes puķes? 

Līdztiesībā nav vairs ģimenes galva bet divi līdztiesīgi partneri. Ja esam izcīnījušas līdztiesību, tas nozīmē arī līdzatbildību par ģimenes budžetu, par izdevumu segšanu, par lēmumu pieņemšanu, par elektriķi. Vai arī izrunājiet un sadaliet pienākumus!

Līdztiesība pilnīgi maina attiecības partneru starpā. Līdz 40. gadiem eksistēja vīrieša ģimene, kur beidzamais vārds pieder vīrietim.

Kā mēs esam nonākuši līdz sievietes ģimenei, kurā sievietes zina visu labāk un vienpersoniski pieņem attiecībās lēmumus? Ka liela daļa strīdu starp vedeklu un vīramāti ir par to, kam klausīs pieaudzis vīrietis. Piedodiet, mēs no viena grāvja esam nonākuši otrā. Pie kājas, vīrieti!

Pie vainas, domāju ir divi pasaules kari, kas izkāva vīriešus, un Staļins, kurš apzināti veidoja dižās mātes kultu, kurā vīrietis ir tikai apsēklošanas mašīna un likumā ir tikai drauds par alimentu nemaksāšanu. 

Bet es gribu būt sieviete, nevis govs un bullis vienlaicīgi. Es varu ieņemt augstus amatus un nekļūt par vīrieti. Sievišķība ir burvīgs spēks, kad mēs patīkam pašas sev," runā profesore.

Vairāk skaties foruma "Līdere" video:

Kamēr gaidām iedvesmas forumu "Līdere 2023", piedāvājam reizi nedēļā no jauna noklausīties pēdējā foruma lektorus.

Vairāk par 2023. gada forumu "Līdere" lasi šeit.

Seko un iedvesmojies!

Foto: "Līdere 2021" 

Foto: "Līdere 2020"

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu