"Bija sagaidāms." Antarktikā atlūzis aisbergs gandrīz Londonas izmērā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Atlūzušais aisbergs Antarktikā.
Atlūzušais aisbergs Antarktikā. Foto: Reuters/ScanPix

Netālu no polārstacijas Antarktikas šelfa ledājā atlūzis aisbergs, kas ir gandrīz Londonas izmērā. Divu gadu laikā tas ir otrais tāda izmēra aisbergs, kas atlūzis, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jaunā aisberga veidošanās ir dabisks process, kas nav saistīts ar klimata pārmaiņām, kuru dēļ jūras ledus kušanas ātrums Arktikā un dažās Antarktikas teritorijās paātrinās, norāda ziņu aģentūra AFP.

Milzīgais aisbergs atlūzis no 150 metru biezā Branta šelfa ledāja desmit gadus pēc tam, kad zinātnieki šelfa ledājā atklāja lielas plaisas. Aptuveni pirms gada no šelfa ledāja atdalījās līdzīga izmēra ledājs.

"Šādi notikumi ir sagaidāmi un ir daļa no Branta šelfa ledāja dabiskās uzvedības. Tie nav saistīti ar klimata pārmaiņām," norāda glaciologs Dominiks Hodžsons.

Netālu esošā polārstacija, kurā pētnieki nodarbojas ar Branta šelfa ledāja novērošanu, necieta. Tiesa, mobilā polārstacija no 2016. līdz 2017. gadam drošības iemeslu dēļ tika pārvietota. Kopš tā laika polārstacijas darbinieki tur strādāja tikai Antarktikas vasaras laikā, kas ilgst no novembra līdz martam. Pašlaik tur atrodas 21 zinātnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu