VIDEO "Atteica katrs." Ukraiņu vecākiem Latvijā grūtības sagādā ārstu atrašana savām atvasēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: WeStudio/Shutterstock

Daudziem Ukrainas iedzīvotājiem, kas aizbraukuši no kara plosītās dzimtenes un patvērumu raduši Latvijā, grūtības sagādā ģimenes ārstu vai pediatru atrašana saviem bērniem, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu". 

Video: Raidījuma "Bez tabu" sižets

Ukrainiete Marina norāda, ka bez sava ārsta aprūpes bērnus ar ielaistām kaitēm nākas nogādāt vai nu slimnīcā, vai atrādīt privātā medicīnas iestādē, kur izmaksas ir pārāk lielas.

"Saslima mana meita, tajā brīdī viņai bija pusotrs gads. Zvanīju uz visiem numuriem, kurus man iedalīja bēgļu centrā. Atteica katrs," stāsta Marina. "Baidās uzņemties atbildību par mazu bērnu veselības stāvokli. Ja ir lielāks, piemēram, astoņus gadus vecs, tad varbūt vieglāk atrast ģimenes ārstu vai pediatru, bet tieši par maziem bērniem baidās uzņemties atbildību."

Kā norāda Nacionālā veselības dienesta (NVD) Rīgas nodaļas vadītāja Renāte Neimane šī problēma skar ne tikai ukraiņu, bet arī latviešu bērnus.

"Notiek paaudžu nomaiņa. Ģimenes ārsti mainās. Lielākoties atsakās tie ģimenes ārsti, kuri ir no vecās paaudzes, vecie terapeiti. Viņi nav pārāk gatavi bērnu aprūpei," saka Neimane.

"Šādus gadījumus vajag nodot NVD. Mēs to risinām, piemeklējam ārstus. Nodarbojamies ar to visu laiku: Covid-19 pandēmijas laikā, arī ukraiņu bērniem. Noteikti nokārtojam situācijas, saprotot, ka tās nav tik vienkāršas," saka NVD pārstāve. 

Latvijas Ārstu biedrības prezidente, ģimenes ārste Ilze Aizsilniece norāda, ka Latvijā akūti trūkst ģimenes ārstu, savukārt esošie, pat viszinošākie bērnu aprūpē, ir pārslogoti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu