1. marta gaidās: VID informē, ko iedzīvotājiem šogad ņemt vērā gada ienākumu deklarācijas iesniegšanā (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Yavdat/Shutterstock

Palicis nepilns mēnesis līdz 1. martam, kuru daudzi Latvijas iedzīvotāji gaida ar cerību, - starts gada ienākumu deklarācijas iesniegšanai. Brīdis, kad var uzzināt - būsi papildu ienākumus atguvis vai būsi parādā valstij. Šogad pēc lielā cenu pieauguma un rekordlielajiem apkures rēķiniem reakcija uz sistēmā ieraudzīto paziņojumu, iespējams, varētu būt citādāka nekā citus gadus. Valsts ieņēmumu dienests (VID) portālu "Apollo.lv" informēja, ko iedzīvotājiem šogad ņemt vērā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

VID pārstāvji norāda, ka šogad nebūs izmaiņu gada ienākumu deklarācijas iesniegšanā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Lai saņemtu nodokļa atmaksu, 2023.gada laikā var iesniegt deklarāciju ne tikai par 2022.gadu, bet var arī iesniegt vai precizēt deklarāciju par 2021. gadu un 2020. gadu.

Savukārt deklarāciju par 2019.gadu var iesniegt līdz 2023.gada 16.jūnijam.

VID portālam "Apollo.lv" norāda, ka saimnieciskās darbības veicēji 2023. gadā atsāk maksāt avansa maksājumus (avansi nebija obligāti Covid-19 pandēmijas laikā), izņemot nodokļa maksātājus, kuri sāk saimniecisko darbību (tie var veikt avansa maksājumus brīvprātīgi).

"Saimnieciskās darbības veicējiem būtu jāņem vērā, ka, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju nākamgad, nodoklis var būt jāpiemaksā, ja rezumējošā kārtībā aprēķinātais nodoklis būs lielāks nekā 2022. gada laikā avansā samaksātais nodoklis," informē VID pārstāvji.

Par gada ienākumu deklarāciju

No 1.marta ikviens iedzīvotājs var iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu no valsts pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem, taču daudziem gada ienākumu deklarācija jāsniedz obligāti.

Gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz elektroniski – Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS).

Plašāka informācija, kā arī video pamācība par deklarācijas aizpildīšanu pieejama VID tīmekļa vietnes sadaļā "Gada ienākumu deklarācija".

Visiem iedzīvotājiem, kuru ienākumiem tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ir jāseko līdzi tam, vai gada laikā piemērotie nodokļu atvieglojumi un VID prognozētais neapliekamais minimums atbilst viņu kopējiem gada ieņēmumiem. No tā ir atkarīgs, vai, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, valsts nodokli atmaksās, vai arī tas būs jāpiemaksā.

Nodokļa piemaksa tiks fiksēta arī tad, ja deklarācija nebūs iesniegta, savukārt, lai atgūtu gada laikā pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem (izglītību, medicīnu, zobārstniecību, iemaksām pensiju fondos u.c.), deklarācija ir jāiesniedz.

Gada ienākumu deklarāciju var iesniegt par trim iepriekšējiem gadiem, kā arī var precizēt par trim iepriekšējiem gadiem iesniegtās gada ienākumu deklarācijas, pievienojot tām papildu čekus.

Pašnodarbinātajiem – saimnieciskās darbības veicējiem, kā arī individuālo uzņēmumu, t.sk. zemnieku un zvejnieku saimniecību īpašniekiem, kuri ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji, – gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz obligāti, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu