VIDEO Uz ielas mitinās jau 24 gadus. Kā bezpajumtnieki izdzīvo ziemas aukstumā? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Srdjan Randjelovic/Shutterstock

Bezpajumtniekiem ziemas mēneši ir vieni no grūtākajiem, jo zeme ir sasalusi un uzturēšanās ārā ir teju neizturama. Tomēr daļa cilvēku principiāli nedodas uz patversmēm, vēsta raidījums "Bez tabu".

Bezpajumtnieks Vladislavs Rīgas Centrālās stacijas tunelī stāsta, ka par Latvijas Sarkanā Krusta patversmi Rīgā ir jāmaksā trīs eiro. Viņš uz ielas dzīvo jau 24 gadus. 

Vladislavs kritizē patversmes Rīgā, norādot, ka tajās mēdz būt utis, ir jāmaksā par atsevišķiem pakalpojumiem, kā arī dažviet ēdienu nodrošina tikai vienu reizi dienā. Vakariņās apēd biezputru, un viss. 

Bezpajumtnieki atzīst, ka pēdējos gadus ziemas Latvijā vairs nav tik aukstas. "Vasarā vai pavasarī jau ir siltāks. Zem krūma nometies, zālītē vai pie upītes," stāsta Vladislavs. 

Rīgā ir septiņas patversmes, kurās iespējams nakšņot, kā arī dienas centrs un divas īslaicīgās uzturēšanās mītnes.

Rīgas patversmes sieviešu nodaļas vadītāja un sociālā darbiniece Santa Ubarste skaidro, ka sieviešu patversme nodrošina pajumti, dušu, nakšņošanu un ēdināšanu. Tiek nodrošināta arī sociālā darbinieka konsultācija.

Sociālā darbiniece atzīst, ka cilvēki nedodas uz patversmi stereotipu dēļ: "Cilvēki nenāk.

Viņi domā, ka mums ir utis, ka visi dzer un ir netīrs. Es vairāk sliecos domāt, ka tie cilvēki, kuri ilgstoši dzīvo uz ielas, tā ir viņu savdabīga brīvība.

Viņi negrib, lai šo brīvību ierobežo mūsu noteikumi. Svarīgi ir nelietot alkoholu, laicīgi ierasties, iet ārā, ja viņam nav atļauts uzturēties patversmē," stāsta Ubarste.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu