VIDEO ⟩ Aiz priekškara: Vācijas augstākās amatpersonas pasludinātas par Krievijas "likumīgiem mērķiem" (17)

Foto: Ekrānuzņēmums no video
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aizvadītajā nedēļā Krievijas propagandas raidījumos izskanēja vaimanas par rusofobiju, gaudas par visas pasaules nacistu apvienošanos pret gaismas spēkus pārstāvošo "humāno" Krieviju, kodoldraudi, ņirgāšanās par Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizīti Rietumos un šo valstu vadītāju nozākāšana par niecībām un riebekļiem.

Tiesa, salīdzinoša novitāte bija ne tikai ASV, Vācijas un Polijas, bet arī citu valstu vadītāju, īpaši Francijas prezidenta Emanuela Makrona, izsmiešana. Tāpat, runājot par bruņojuma piegādēm Ukrainai, aizvien atklātāk izskanēja draudi, ka

tad, ja Rietumi pārkāpšot sarkanās līnijas, karš pārcelšoties arī uz šo valstu teritorijām.

Vēl jāpiemin, ka īpaši šiku dāvanu Kremlim pagājušajā nedēļā pasniedza amerikāņu žurnālists un Pulicera balvas ieguvējs Seimūrs Heršs, kurš publicēja rakstu, kurā tika paziņots, ka aiz sprādzieniem gāzes cauruļvadu sistēmā "Nord Stream" stāv ASV, bet fiziski pašus sprādzienus īstenoja Norvēģija. Tā, protams, kļuva par vienu no galvenajām ziņām propagandas raidījumos.

Zelenski salīdzina ar asiņainiem diktatoriem

Kremļa ideologi gari un plaši izsmēja Zelenska pagājušās nedēļas vizītes Francijā, Lielbritānijā un Beļģijā. Par Zelenska uzstāšanos Eiroparlamentā tika teikts, ka Ukrainas prezidents ir uzrunājis visus Eiropas rusofobus, tos sveicinot ar Banderas vārdiem "Slava Ukrainai", uz ko Eiropas nacisti atbildējuši ar "Varoņiem slava".

Īpašā propagandistu nežēlastībā krita Makrons saistībā ar prezidenta pausto, ka viņš apsver iespēju atņemt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam 2006. gadā piešķirto Francijas augstāko apbalvojumu.

Makrons tika dēvēts par niecību, ceturtdaļu Napoleona un, protams, par rusofobu.

Savā naidā "kremlini" aizgāja pat tik tālu, ka, rādot kadrus, kuros Makrons ar Zelenski sveicinoties apkampjas, paziņoja, ka abi prezidenti beidzot "iznākuši no skapja" un jau atklāti izturas kā mīlnieki.

Savukārt Zelenski, kurš tradicionāli tiek dēvēts par narkomānu un kokaīna šņaucēju, dažādi pašpasludināti politologi salīdzināja ar asiņainiem Eiropas diktatoriem. Traģikomiski izskanēja apgalvojumi, ka tādi despoti kā kādreizējais Rumānijas Komunistiskās partijas ģenerālsekretārs Nikolaje Čaušesku, kuram 1989. gadā tika piespriests nāvessods par masu slepkavībām un Dienvidslāvijas Komunistu savienības ģenerālsekretārs Josips Brozs Tito uz Zelenska fona esot vien "nevainīgi jēriņi".

Atsevišķi propagandas raidījumu dalībnieki Zelenski salīdzināja ar Gorbačovu, kurš pašrocīgi esot iznīcinājis savu valsti - PSRS. Tagad to pašu ar Ukrainu darot Zelenskis. Kvēli nīstā "nacista" Zelenska salīdzināšana ar Gorbačovu tikai apliecina to, ka ideoloģiski Krievija pietuvinās Padomju Savienībai un to uzlūko kā vienu no savas vēstures apogejiem.

Par uzplaukušo krievu imperiālismu liecina arī politologa Sergeja Mihejeva nemitīgi atkārtotais, ka jāņem vērā tāds koncepts kā "Krievijas vēsturiskās zemes", kas pamatojot krievu vēsturiski noteiktās tiesības uz tām. Pilnībā sagrozot vēsturiskos faktus, propagandistu kopkoris skandēja, ka Ukraina vēsturiski ir Dienvidkrievija, tādēļ Ukrainas valstiskums esot neloģisks. Baltiešiem nepatīkams ir fakts, ka "kremlini" nemitīgi atsaucas uz PSRS un ziņo, ka visa tās kādreizējā teritorija ir krievu "vēsturiskās zemes".

Baidenu salīdzina ar bin Ladenu

Propagandisti, izgaršojot katru vārdu, plaši ziņoja par jau minētā žurnālista Herša rakstu, kurā minēts, ka aiz sprādzieniem "Nord Stream" stāv amerikāņi. Zīmīgi, ka krievi šo rakstu pasniedza kā neapgāžamu pierādījumu ASV vainai. Tikmēr Baltais nams visas apsūdzības ir noliedzis.

Savukārt starptautiskā prese, piemēram, "The Guardian", raksta, ka 86 gadus vecā žurnālista pēdējo gadu raksti atšķirībā no tiem, par kuriem saņemti apbalvojumi, ir vērtējami ļoti kritiski.

Heršam tiek pārmests tas, ka viņš savos rakstos izsaka apgalvojumus, par kuriem nesniedz pierādījumus un faktus, bet tikai atsaucas uz anonīmiem avotiem, kuru teikto patiesīgumu nav iespējams pārbaudīt.

Viens no šādiem daudz kritizētiem rakstiem bija par to, ka Bašara al Asada režīms Sīrijā nemaz neesot lietojis ķīmiskos ieročus un tās esot viltus ziņas, lai gan starptautiskie izmeklētāji ir pierādījuši pretējo. Arī viņa apgalvojumi, ka aiz "Nord Stream" spridzināšanas stāv ASV, nebalstās nekādos faktos un pierādījumos, bet tikai atsaucēs uz anonīmiem avotiem. Pat ASV nedraudzīgās Ķīnas laikraksts "South China Morning Post" norādījis, ka Herša izklāstītajai teorijai, lai gan tā izklausās loģiska, trūkst pierādījumu un faktu.

"Es ceru, ka es nekad nekļūšu tik senils, korumpēts un uzmācīgi melīgs kā Seimūrs Heršs, kura bezatbildīgā balstīšanās vienā anonīmā avotā, izmantojot sava vārda autoritāti, ir viens no lielākajiem zaudējumiem žurnālistikai, ko kāds jebkad ir nodarījis. Pilnīga daiļliteratūra," tā par šo "sensacionālo atklājumu" raksta ietekmīgās domnīcas "Bellingcat", kas nodarbojas ar izmeklējošo žurnālistiku, vadošais pētnieks Hristo Grozevs.

Tikmēr "kremlini" ar putām uz lūpām apsūdz ASV terorismā, un militārais eksperts Igors Korotčenko kliedz, ka ASV prezidents Baidens ir salīdzināms ar vienu no slavenākajiem teroristiem - Osamu bin Ladenu.

Krievija uzstāj, ka šis gadījums ir jāizmeklē ANO un steigšus jāsasauc ANO Drošības padomes sēde.

Nav gan skaidrs, kādus pierādījumus Krievija var izmantot, izņemot Herša rakstu, kurā ir tikai atsauces uz anonīmiem avotiem.

Ja "Nord Stream" gadījumā nav vajadzīgi nekādi pierādījumi, lai apvainotu amerikāņus, tad starptautisko izmeklētāju savāktie tiešie pierādījumi par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu tiek pasludināti par nekur nederīgiem. Tāpat propagandisti aizgūtnēm stāstīja, ka starptautisko izmeklētāju teiktais, ka ir "stingras norādes", ka Putins apstiprināja Malaizijas lidmašīnas notriekšanā izmantotās raķetes piegādi, esot viltus ziņa.

Putins - krietns kristietis, Vācijas līderi - likumīgi mērķi

Krievu ideologi jau kopš kara sākuma pastiprināti vēsta par to, cik humāna ir Krievija, cik žēlsirdīgi tā izturas pret ukraiņu karagūstekņiem un kā tā saudzē ukraiņu civiliedzīvotājus. Par spīti pierādījumiem par krievu zvērībām okupētajās teritorijās un iekārtotajiem spīdzināšanas kambariem, kuros turēti pat bērni. Tāpat tiek pausts, ka krievu armija ārkārtīgi saudzē savus cilvēkresursus, noklusējot šaušalīgos dzīvā spēka zaudējumus.

Savu virsotni šī retorika sasniedza kāda propagandista teiktajā par to, cik Rietumi ir stulbi, ka vēlas pasauli bez Putina. Jo Putins esot krietns kristietis, kurš Rietumiem, neraugoties uz tos pārņēmušo nacismu, neko ļaunu nevēlot. Ja nebūtu Putina, vietā nāktu kāds cilvēks, kurš vēlētos taisnīgi atriebties Rietumiem par to pāridarījumiem Krievijai.

Tādēļ pasaulei būtu jālūdz Dievs, lai Krievijā pēc iespējas ilgāk ir kristietis Putins, kurš nevēlas atriebties NATO.

Līdztekus gan propagandists Vladimirs Solovjovs pauda, ka Vācijas aizsardzības ministra Borisa Pistoriusa teiktais, ka Putins ir drauds visai pasaulei, esot jāuztver kā tiešs apdraudējums Putina dzīvībai, tādēļ gan viņš, gan Vācijas kanclers Olafs Šolcs un ārlietu ministre Annalēna Bērbroka ir uzskatāmi par leģitīmiem Krievijas mērķiem.

Šī ir pirmā reize, kad propagandisti kā leģitīmus mērķus min ne tikai Rietumvalstu militāros objektus, bet konkrētas amatpersonas.

Savukārt par Polijas premjerministra Mateuša Moravecka teikto, ka Krievija varēs atgriezties civilizēto valstu saimē tikai ar nosacījumiem, ka tiek pārtraukts agresīvais karš un veikta "deputinizācija", "kremlini" apgalvoja, ka no poļu mutes tas skan ārkārtīgi izaicinoši, ņemot vērā to, ka Polija kā valsts vispār pastāvot, tikai pateicoties PSRS un Staļinam.

Atkal izskanēja aicinājumi saraut visas diplomātiskās saites ar Poliju. Līdztekus poļiem, tika rādīts arī portāla "Delfi TV" sižets, kurā žurnālists Armands Puče runāja par to, ka visa krievu pasaule ir kožu saēsta un nepieciešama tās atutošana. Tiesa, šoreiz nekādi draudi Latvijai neizskanēja, tikai tika konstatēts, ka tā ir kārtējā baltiešu nacisma izpausme, kas esot salīdzināma ar Moravecka izteikumiem.

Šajā kontekstā atkal izcēlās bēdīgi slavenais politologs Vitālijs Tretjakovs, kurš pirms pāris nedēļām Levita izteikumu dēļ aicināja pieteikt karu Latvijai.

Šoreiz Tretjakovs pauda, ka no visas Eiropas vienīgā valsts, kuru būtu vērts "atstāt", ir Itālija. Pārējā Eiropa nav vajadzīga.

Līdztekus viņš uzsvēra, ka Krievijai būtu jāuzstāda NATO ultimāts, ka no tās ir izslēdzamas Baltijas valstis, nav jāuzņem Somija, bet Polijai jāliedz pieeja Baltijas jūrai, savukārt Kaļiņingradas koridoram ir jābūt Krievijas kontrolē.

Lielās ar it kā gūtiem panākumiem frontē

Krievu "vojenkori" pacilāti stāstīja, cik labi krievu armija virzās uz priekšu frontē un neļauj ukraiņiem pāriet pretuzbrukumā. Tikmēr atvaļināti ģenerāļi pauda savas prognozes, ka Bahmuta kritīšot, vēlākais, 20. februārī. Īpašo uzdevumu vienības "Ahmet" komandieris Apti Alaudinovs uzsvēra, ka ukraiņiem frontē situācija esot daudz sarežģītāka nekā krieviem. Viņš arī izplatīja kārtējos melus par to, ka ukraiņi no kaujas lauka nesavācot savus kritušos un viņu apbedīšana gulstoties uz krievu karavīru pleciem. Alaudinovs tradicionāli atsaucās uz Dieva pārvaldīto Krieviju, kura nekādā gadījumā nevar zaudēt sātaniskajiem Rietumiem, kuru valstu valdībā ir nacisti un LGBT pārstāvji.

Tikmēr ASV domnīca "Kara pētījumu institūts" (ISW) vēsta, ka Kremlis pārspīlē katra taktiskā panākuma nozīmi.

Šo vēstījumu mērķis ir demoralizēt ukraiņus un pārliecināt rietumus par Ukrainas nespēju stāties pretī it kā milzīgajam Krievijas pārspēkam.

ISW analītiķi norāda, ka nelielo uzvaru pārspīlēšana ļauj Kremlim arī izskaidrot lēno uzbrukumu tempu pašmāju auditorijai, kas vēlas redzēt straujus panākumus.

"Atšķirība starp ierobežotajiem, bet nozīmīgajiem Krievijas sasniegumiem Bahmutas apgabalā un jēgpilnu progresa trūkumu citur Ukrainā apstiprina ukraiņu novērojumus, ka Krievijas spēki nespēj nodrošināt strauju progresu, izmantojot tradicionālo mehanizēto manevru karu," norāda ISW.

Saskaņā ar jaunāko Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijas aizsardzības izlūkošanas ziņojumu Krievijas spēki pēdējo divu nedēļu laikā ir piedzīvojuši augstāko kritušo skaitu kopš pirmās nedēļas pēc iebrukuma Ukrainā. Apmācīta personāla, koordinācijas un resursu trūkums frontē ir faktori, kas izraisījuši strauju upuru skaita pieaugumu, teikts ziņojumā. Pēdējo septiņu dienu vidējais rādītājs bija 824 upuri dienā, kas ir četras reizes vairāk nekā 2022.gada jūnijā un jūlijā, atsaucoties uz ziņojumu, vēsta "The Guardian".

Foto: MAF

​Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Aiz priekškara" saturu atbild ziņu aģentūra "LETA". #SIF_MAF2022

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu