Spiegoja Krievijas labā. Lielbritānijas vēstniecības Vācijā apsargam piespriež 13 gadu cietumsodu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Deivids Smits.
Deivids Smits. Foto: AFP/SCANPIX

Par savas valsts un kolēģu nodevību un spiegošanu Krievijas labā Lielbritānijas vēstniecības Vācijā apsargam piespriests vairāk nekā 13 gadu cietumsods, vēsta medijs "The Guardian". 

Tiesa piektdien, 17. februārī, lēma, ka Deivids Smits, bijušais Lielbritānijas vēstniecības Vācijā apsargs, pārdodams slepenu informāciju Krievijai, Lielbritānijas diplomātus pakļāvis "maksimālam riskam".

Viņš 2018. gadā sāka vākt slepenus dokumentus, veicināja atbalstu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un naidu pret Lielbritāniju, lēma tiesa.

Deivids Balantains Smits atzina, ka spiegojis, vienlaikus apgalvojot, ka tas noticis depresijas iespaidā, turklāt viņš gribējis "vēstniecībai dot mācību", jo viņam šķitis, ka darbā pret viņu slikti izturas. Tiesa gan šos apgalvojumus noraidīja, uzsverot, ka pierādījumi liecina, ka Smits pieņēmis naudu no Krievijas.

Smits 2020. gadā nosūtīja divas vēstules Krievijas vēstniecības augstākajām amatpersonām. Vēstulēs tika atklāta identitāte un informācija par vēstniecības kolēģiem. 

2020. gada novembrī tika atrasta Smita otrā vēstule Krievijas vēstniecības militārajam atašejam, pēc kā policija sāka izmeklēšanu.

Pēc Smita aizturēšanas policija atrada viņa slepeno un slepeno dokumentu krātuvi. Tajā bija arī ministru saraksti ar toreizējo premjerministru Borisu Džonsonu.

58 gadus vecais Smits atzina savu vainu astoņās apsūdzībās saskaņā ar Valsts noslēpuma likumu, veicot darbības, kas kaitē valsts drošībai vai interesēm.

Viņam piespriests cietumsods 13 gadu un divu mēnešu garumā. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu