Medijs: Krievija iecerējusi pievienot Baltkrieviju līdz 2030. gadam (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko un Krievijas diktators Vladimirs Putins.
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko un Krievijas diktators Vladimirs Putins. Foto: AP/Scanpix

Krievija iecerējusi līdz 2030. gadam pievienot Baltkriviju, pauž dokuments, kas, iespējams, nācis no diktatora Vladimira Putina administrācijas.

Dokuments nonācis starptautiska žurnālistu konsorcija rīcībā, tostarp ar to iepazinusies tīmekļa ziņu vietne "Yahoo News" un vācu laikraksts "Süddeutsche Zeitung".

Dokumentā, kas datēts ar 2021. gada vasaru, izklāstīts plāns, kā politiski, ekonomiski un militāri infiltrēties Baltkrievijā.

Plāna īstenošana paredzēta trīs stadijās - īstermiņa līdz 2022. gadam, vidējā termiņa līdz 2025. gadam un ilgtermiņa līdz 2030. gadam.

Plāna ilgtermiņa stadijas īstenošana paredz "vienotas valsts" izveidi Krievijas vadībā.

Oficiāli saskaņā ar 1999. gadā noslēgto līgumu, kas paredz abu valstu integrāciju, Krievija un Baltkrievija jau tagad veido "savienoto valsti".

Tomēr mediji, kuru rīcībā nonācis šis dokuments, uzskata, ka plāns paredz Baltkrievijas aneksiju līdz 2030. gadam.

17 lapaspuses garajā dokumentā "Krievijas Federācijas stratēģiskie mērķi Baltkrievijā" norādīts, ka reģionā nepieciešams atspiest Rietumu ietekmi un nostiprināties pret NATO.

Gan "Yahoo News", gan "Süddeutsche Zeitung" konsultējušies ar ekspertiem, kas apstiprinājuši dokumenta autentiskumu.

Kāda anonīma Rietumu amatpersona, kuru citē "Yahoo News", izteikusies, ka dokumentu sagatavojis Krievijas prezidenta administrācijas Pārrobežu sadarbības departaments.

Šis departaments izveidots 2018. gada oktobrī, un tā uzdevums ir sniegt piedāvājumus stratēģisko mērķu sasniegšanai Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Ukrainā un Moldovā, pastāstījis "Yahoo News" avots.

Savukārt kāds vārdā neminēts Rietumu izlūkdienestu darbinieks "Yahoo News" norādījis, ka plāna sagatavošanā iesaistīti gan Krievijas izlūkdienesti, gan armija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu