"Saimnieki atrodas Kremlī, bez šaubām." Vaidere par Ždanokas darbību Eiropas Parlamentā (22)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vairākās Eiropas Parlamenta sēdēs, kad dažādas amatpersonas teica uzrunas, no Latvijas ievēlētā deputāte Tatjana Ždanoka neaplaudēja un kājās necēlās. "Apollo.lv" intervijā ar eiroparlamentārieti Inesi Vaideri vaicājām viņas redzējumu par deputātes darbību Eiropas Parlamentā.

Inese Vaidere saka: "Pirmkārt, es gribētu teikt, ka šī persona nav pat pieminēšanas vērta. Jo, ka šī persona būtu nozīmīga, tas ir tikai Latvijas kaut kāds uzpūsts burbulis.

Viņa nav izdarījusi neko tādu. Viņai pirmo reizi pievērsa uzmanību tad, kad viņa mēģināja aizbraukt uz okupēto Krimu un mēģināja saņemt Eiropas Parlamenta finansējumu šādai vizītei.

Viņa nav izdarījusi pilnīgi nekā, un neviens to cilvēku arī šobrīd nezina. Un ko katrs dara, paliekot sēžot vai stāvot, nu lai cilvēki dara, kā viņi grib, tas noteikti."

Eiroparlamentāriete uzsver, ka Ždanoku neattiecina uz Latvijas delegāciju. Viņa piebilst: "Ir skaidrs, ka mūsu delegācijā deputāti ir ļoti dažādi. Vispār par tādu Latvijas delegāciju jau nav iespējams runāt. Mēs varam runāt, teiksim, par Latvijas delegāciju Eiropas Tautas partijā, sociālistu partijā vai ko citu. Viņa arī tika izmesta no zaļo frakcijas, viņai pateica, ka jāaiziet."

Vaidere atminas arī kādu vēsturisku notikumu, kad bija jāpieņem likums par Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

"Kad es vēl biju Saeimā, kad mums bija jāpieņem likums par EP vēlēšanām, es biju to deputātu vidū, mēs jau gandrīz sasniedzām mērķi, lai tos cilvēkus, kuri bijuši interfrontē vēl pēc 1990. gada un pēc tam arī komunistiskajā partijā, lai tiem neļautu startēt EP vēlēšanās.

Diemžēl toreizējais premjers Repše un arī viņa domubiedri pārbalsoja ar nelielu balsu pārsvaru to.

Es atceros, kā Repše teica, ka Ždanoka sūdzēs valsti Eiropas Tiesā un tad valsts dabūs maksāt par to. Viņa arī iesūdzēja valsti par to, ka viņai neļāva Saeimā startēt, un viņa zaudēja. Jo Eiropas Tiesa uzskatīja, ka šāda likuma norma ir samērīga pret tiem cilvēkiem, kas iestājas pret valsts neatkarību un aktīvi aicina iestāties pret to," atminas Vaidere.

Deputāte arī pauž bažas: "Tas, protams, ir dziļi paradoksāli, ka šāds cilvēks var, piemēram, izmantot Eiropas nodokļu maksātāju naudu, lai izpildītu savu saimnieku dotos uzdevumus. Un saimnieki atrodas Kremlī, bez šaubām."

Kā ziņots, 2022. gada decembrī Eiropas Parlaments atzina Krieviju par terorisma atbalstītāju. Aptuveni simts deputātu, kas balsoja pret vai atturējās, sevi iezīmējuši kā kara noziedznieka Vladimira Putina režīma aģentus Eiropā. To starpā ir Latvijas pārstāve Tatjana Ždanoka.

Savukārt šā gada 14. februārī, kad Valsts prezidents Egils Levits uzrunāja Eiropas Parlamenta deputātus, pēc prezidenta uzrunas teju visi eiroparlamentārieši aplaudēja, pieceļoties kājās, izņemot Tatjanu Ždanoku, kura līdzīgi rīkojās arī pēc Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska uzrunas.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu