VIDEO ⟩ "Aiz priekškara": "Kremlini" uzskata, ka drīz Latvija sūtīs arī dzērājšoferus karot uz Ukrainu

Foto: Ekrānuzņēmums no video
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas propagandisti aizvadītajā nedēļā fantazēja, ka Rietumi ir izkurtējuši, morāli sapuvuši, un šo valstu līderiem būtu jāveic politiskā eitanāzija. Vēstījumos uzsvērti ieskanējās arī homofobiskas notis. Protams, šie stāsti primāri bija domāti Krievijas iedzīvotājiem, lai tie saprastu, no kādām šausmām viņus "sargā" agresīvā dzimtene.

Propagandisti bez uzmanības neatstāja arī pilsoniskās sabiedrības protestus Gruzijā, stāstot, ka tie ir ASV veidoti un vērsti uz to, lai nostiprinātu savu kundzību Kaukāzā. Netika aizmirsts arī piedraudēt, ka tas var beigties ar militārām darbībām Abhāzijā. Tāpat ideologi klāstīja, cik "smieklīgas" ir Rietumu "pasakas" par Ukrainas atbalstītāju grupu, kas uzspridzinājusi "Nord Stream" cauruļvadus Vācijā, jo visiem taču esot skaidrs, ka to noorganizēja ASV.

Savukārt par notikumiem frontē izskanēja izmisīgi "vojenkoru" stāsti, ka tūlīt, tūlīt kritīšot Bahmuta, ko sola jau kopš februāra vidus un tas tā arī nav piepildījies.

Staķis, Trudo un Makrons - geju lobijs

Rietumi ir LGBT ideoloģijas pārņemti un drīz tajos "normālu" cilvēku vairs nebūšot. To aizgūtnēm skandēja propagandas raidījumu dalībnieki, uzsverot, ka seksuālās "perversijas" svinot savu uzvaras gājienu. Vienlaikus pusvārdos tiek doti mājieni, ka teju visi Rietumu politiskie līderi ir slēpti geji.

Tam par uzskatāmu piemēru šoreiz tika izraudzīts Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, par kuru veidotā sižetā tika stāstīts, kā viņš tērpies "apspīlētās biksēs" un žaketē ar spīguļiem apmeklējis geju kluba atklāšanu Rīgā, tādējādi "iznākot no skapja".

Patiesībā ikviens, kuram ir interese, var aplūkot publiski pieejamas fotogrāfijas no kvīru kopienas naktskluba "Skapis" atklāšanas, kur redzams, ka Staķis ir ģērbies nebūt ne "apspīlētās" biksēs, tāpat viņam mugurā ir nevis spīguļojoša, bet vienkrāsaina tumšas krāsas žakete. Taču tas netraucēja raidījuma "60 minūtes" vadītājai Olgai Skabejevai patosa pilnā balsī kliegt, ka tas ir uzskatāms pierādījums Eiropā valdošajai "sodomijai".

Turklāt, ja jau melo un diskreditē, tad ar pilnu jaudu - sižetā līdztekus Staķa kvīru kluba apmeklējumam vienā elpas vilcienā tika pieminēti gan leģionāru gājieni 16. martā, gan pieminekļu nojaukšana krievu kultūras darboņiem, gan krievu skolu slēgšana. Tā teikt, lai visiem ir nepārprotami skaidrs - "nacisms" iet roku rokā ar "gejismu".

Līdztekus, gan bez homofoba piesitiena, bija neliels pieminējums, ka no Latvijas ceļā uz Ukrainu devušās pirmās mašīnas, kuras konfiscētas dzērājšoferiem.

Propagandistu ieskatā tas, protams, ir cilvēktiesību pārkāpums un vispār tas esot "smieklīgi", un drīz Latvija sūtīšot arī pašus dzērājšoferus karot uz Ukrainu.

Tikmēr ar nepārprotamu vēstījumu par Makrona slēpto homoseksuālismu tika ziņots par Francijas prezidenta vizīti Kongo Demokrātiskajā Republikā un viņa alus dzeršanu kādā bārā valsts galvaspilsētā Kinšasā. Propagandisti, rādot foto ar Makronu, kuram rokās alus pudele, apgalvoja, ka Francijas prezidentam patīkot brīvo laiku pavadīt jaunu melnādainu vīriešu sabiedrībā. Jāatgādina, ka šī nav pirmā reize, kad "kremlini" dod šādus mājienus.

Komentējot Makrona un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska apkampšanos, satiekoties Parīzē, tika paziņots, ka abi laikam esot "iznākuši no skapja".

Dažāda kalibra politologi metās nosodīt Makrona alus dzeršanu Kinšasas bārā, kliedzot, ka tas esot nepiedienīgi un apdraudot valsts drošību, jo tādējādi viņš pats dodot iespējas… Sevi savervēt. Tikmēr, pārskatot, ko vēsta Francijas mediji par sava prezidenta vizīti Kongo, jāteic, ka nedz "Le Monde", nedz "Le Figaro", nedz "Le Parisien", lai gan ziņoja par Makrona izklaidēm Kinšasas bārā, negrasījās apvainot prezidentu uzvedībā, kas varētu apdraudēt valsts drošību. Jāteic, ka "bāra notikumiem", ziņojot par vizīti Kongo, franču prese pieskārās, tikai garāmejot, kamēr krieviem tas bija galvenais vēstījums ar retorisko izsaucienu: un tādi izvirtuļi kā jūs grib mācīt Krieviju?!

Nežēlastībā krita arī Kanādas premjers Džastins Trudo, par kuru stāstot, kopā tika salikts tas, ka Kanādā par naudu iespējama brīvprātīga eitanāzija nedziedināmi slimiem cilvēkiem un finansējums dzimuma maiņai ierēdņiem. Patiesībā runa ir par to, ka, sākot ar šā gada 1. jūliju, Trudo valdība finansiāli palīdz transpersonu darbiniekiem federālajā valsts dienestā ar dzimuma apstiprināšanas procedūrām.

Jāteic, ka viena raidījuma ietvaros visi minētie vēstījumi, salikti viens aiz otra un izvērsti propagandistu retorikā, un papildināti ar stāstiem, kā augsta ranga ģenerāļi maina dzimumu, ir vērsti uz to, lai Krievijas sabiedrībā nostiprinātu pārliecību, ka Rietumi ir morāli degradēti un tuvojas iznīcībai.

Kliedzieni par "Nord Stream"

Propagandas darboņi vienotā sašutumā kliedza par ASV mēģinājumu "slēpt pēdas" par "Nord Stream" cauruļvadu spridzināšanu. Proti, runa ir par "Der Spiegel" rakstu, kurā teikts, ka identificēta jahta, ar kuru Ukrainas atbalstītāji devušies jūrā, lai saspridzinātu minētos cauruļvadus. Jāpiebilst, ka Ukrainas valdība jau norobežojusies no šā grupējuma. Tikmēr krievu ideologi saprata, ka viņiem šoreiz nav izdevīgi vainot Ukrainu un tās atbalstītājus, jo līdz šim valdošais naratīvs bijis, ka pie vainas ir ASV, kas jāpasludina par teroristisku valsti.

Līdz ar to tika skandēts, ka šiem vācu preses izdomājumiem nevar ticēt un tas ir ASV mēģinājums slēpt pēdas. Lai teiktā ticamību pastiprinātu, tika klāstīts, ka ne velti ASV esot "izsaukusi" vizītē Vācijas kancleru Olafu Šolcu, lai vienotos par šo darījumu.

Tā vien šķiet, ka šoreiz krievi nevēlas "uzvaras laurus" piešķirt ukraiņiem, jo tad tiktu palaista garām vienreizējā ideoloģiskā iespēja apsūdzēt ASV terorismā un "pierādīt" savai sabiedrībai, ka amerikāņi ir īstais ļaunums.

Ideologi ar lielu baudu atskaņoja arī Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko apvainojumus Ukrainai, ka tā esot veikusi Baltkrievijas teritorijā uzbrukumu Krievijas izlūku lidmašīnai. Oficiālā Kijiva jau visus apvainojumus ir kategoriski noraidījusi, taču tas netraucēja "Batjkam" Zelenski nosaukt par "gnīdu". Krieviem tas ļoti patika. Lukašenko arī paziņoja, ka šādu "snaudošu" bīstamu opozīcijas darboņu valstī esot daudz un varas iestāžu uzdevums esot tos likvidēt. Tas ir signāls par jaunām represijām diktatoriskajā valstī.

Savukārt, runājot par protestiem Gruzijā, kas izcēlās saistībā ar tā saukto "ārvalstu aģentu" likumu, propagandisti nekavējoties paziņoja, ka tos ir uzkūdījuši Rietumi, kas šajā Kaukāza valstī vēlas sarīkot otru Maidanu, kas ir atsauce uz 2014.gada notikumiem Ukrainā, kad tika gāzta tās prokrieviskā valdība. Viens no politologiem pat paziņoja, ka šādu protestu sekas, ja tie novestu pie varas maiņas, būtu karadarbības atsākšanās separātiskajā Abhāzijā. Uz to tūlīt noreaģēja propagandists Vladimirs Solovjovs, paziņojot, ka "šoreiz mēs pie Tbilisi neapstāsimies".

Bahmuta nekrīt

Visas aizvadītās nedēļas gadījumā "vojenkori" ziņoja, ka Bahmuta ir tikpat kā kritusi, ukraiņiem esot milzīgi zaudējumi un beidzoties munīcija. Tajā pašā laikā pilsēta vēl joprojām nav ieņemta.

"Droši var teikt, ka šobrīd Ukrainas frontēs redzamais ir "lielais Krievijas uzbrukums". Kā zinām, panākumu nav, jaunu uzbrukuma virzienu nav un šobrīd "lielā" uzbrukuma mērķis ir Bahmuta un Vuhledara," norāda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Jānis Sārts. Viņaprāt, tas nozīmē, ka krievi nav spējīgi uz veiksmīgu frontes pārraušanu un mēs varam sagaidīt sekmīgu ukraiņu pretuzbrukumu.

Krievijas spēki nepilnu nedēļu ilgajās kaujās pie Bahmutas ir zaudējuši vairāk nekā 110 000 kareivju, svētdien paziņoja Zelenskis, vēsta izdevums "Deutsche Welle". Lai gan Krievija apgalvo, ka Ukrainas puse nežēlojot savus karavīrus un ciešot neadekvāti lielus zaudējumus, aizstāvot

Bahmutu, saskaņā ar ASV Kara pētījumu institūta (ISW) novērtējumu situācija ir tieši pretēja - tā ir Krievija, kas cieš milzīgus dzīvā spēka zaudējumus.

Krievijā Maskavas apgabalā mobilizēto karavīru mātes un sievas ierakstījušas video, kurā lūdz tuviniekus nesūtīt uz triecienbrigādēm "kā gaļu", svētdien vēsta britu raidsabiedrības BBC krievu redakcija. Video publicēts platformā "Telegram" kanālā "Mobiļizacija.Novosti" ("Mobilizācija.Ziņas"). Video sievietes sūrojas, ka viņu radinieki norīkoti uz triecienbrigādi un nosūtīti uz saskares līniju pēc četrām apmācību dienām. Sākotnēji mobilizētie gatavoti par artilēristiem. Decembrī viņi nosūtīti uz kauju zonu, kur viņi divus mēnešus gaidījuši ieročus. Tagad mobilizētie tiek "mesti kā gaļa sturmēt nocietinātos rajonus" pa pieciem cilvēkiem "pret labi apmācītiem 100 cilvēkiem".

Pēdējo nedēļu laikā teju katru dienu publiski izskanējušas sūdzības, ka mobilizētie no teritoriālās aizsardzības vienībām tiek nodoti Krievijas okupēto Ukrainas reģionu marionešu administrāciju militāro struktūru pakļautībā un nosūtīti frontālos triecienos Ukrainas nocietinātajiem rajoniem. Varas pārstāvji visbiežāk problēmas risina vienā veidā - vispirms noliedz, ka mobilizētie tiktu izmantoti triecienos, bet pēc tam pārceļ viņus no priekšējām līnijām.

Jāteic, ka attiecībā par Ukrainas armijas pretuzbrukumu krieviem ir divi pretrunīgi vēstījumi. Pirmais, tur nekas neiznāks, bet otrais - Rietumi darīs visu, lai to sarīkotu.

MAF logo
MAF logo Foto: MAF

​Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Aiz priekškara" saturu atbild ziņu aģentūra "LETA". #SIF_MAF2022

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu