"Skatos - tas ir Saša!" Nogalinātā ukraiņu kareivja māte par internetā publicēto video un pēdējo sarunu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukraiņu karavīrs Aleksandrs Macijevskis.
Ukraiņu karavīrs Aleksandrs Macijevskis. Foto: @Tendar/Twitter.com

Okupanti video iemūžināja ukraiņu kareivja Aleksandra Macijevska nogalināšanu pērnā gada 30. decembrī. Grupas komandieris stāsta par Macijevska pēdējo kauju, un kareivja māte - par pēdējo sarunu, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

Komandieris atklājis apstākļus, kādos okupanti nošāva Macijevski. 2022. gada 29. decembrī iesaistījās kaujā ar okupantiem, bet spēku samērs bija nevienlīdzīgs. 30. decembrī krievi nošāva Čerņihivas teritoriālās aizsardzības spēku snaiperi.

Drosmīgais kareivis jau ir apglabāts. Viņa māte par dēla nāvi uzzināja jau sen. Šķita, ka viņa sāk pieņemt notikušo, bet tad internetā tika izplatīts nežēlīgais video ar Aleksandra nogalināšanu.

"Es skatos...Tas ir Saša! Tas taču ir Saša!" māte atceras, kā pamanījusi video.

Pēdējo reizi māte ar Aleksandru runāja 29. decembrī - dienu pirms viņa nāves. Aleksandrs mudināja viņu rūpēties par sevi. Pēc sarunas viņš devās uzdevumā. Kopā ar grupu tajā vakarā viņš sāka cīnīties pret ienaidniekiem. Tomēr ienaidnieku spēki guva virsroku. 

"Situācija bija grūta un saspringta. Diemžēl mēs zaudējām sakarus ar grupu, kurā atradās Aleksandrs. Visi šajā grupā gāja bojā," stāsta komandieris.

Piecu kareivju līķus nebija iespējams savākt. Tikai līķu apmaiņas laikā izdevās atgūt kritušos. DNS ekspertīze netika veikta, tomēr Aleksandru, kura ķermeni klāja neskaitāmas šautas brūces, atpazina viņa māte un citi kareivji. Gan pēc rētas virs uzacs, gan pēc komandiera dāvinātā ševrona.

Pēc Macijevska komandiera vārdiem, Aleksandram bija sarežģīts raksturs, taču viņš bija ļoti atbildīgs un uzticams. Viņš bija 42 gadus vecs, šķīries, vīrietim bija 19 gadus vecs dēls.

Aleksandrs dzima un mācījās Moldovā, bet pusi no dzīves pavadījis Ņižinā, Ukrainā.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka Ukrainas drošības dienests ir pilnībā apstiprinājis, ka ukraiņu kareivis, kura nošaušana iemūžināta video, ir Aleksandrs Macijevskis. Karavīrs bija Čerņihivas teritoriālās aizsardzības spēku snaiperis, norāda Krievijas neatkarīgais medijs "Meduza".

Marta sākumā sociālajos tīklos tika izplatīts video, kurā redzams, kā okupanti nošauj neapbruņotu karavīru Ukrainas formas tērpā. Karavīrs pirms nāves saka: "Slava Ukrainai!"

Kā norāda Ukrainas drošības dienesta preses pārstāvji, nogalinātā kareivja identitāti izdevās apstiprināt pēc izmeklēšanas darbību kompleksa. Tas ietvēra arī video un fotomateriālu analīzi, kā arī komunikāciju ar kareivja tuviniekiem un dienesta biedriem.

Tāpat dienests ieguvis arī portretu ekspertīzes slēdzienu, kas arī apstiprina, ka video redzamais kareivis tiešām ir Aleksandrs Macijevskis.

Macijevskis dienestā tika iesaukts 2022. gada martā. Aizvadītā gada nogalē viņš piedalījās kaujās Doneckas apgabalā.

Moldovas Republikas Ārlietu un Eiropas integrācijas ministrija pēc Ukrainas drošības dienesta jaunākās informācijas apstiprināšanas sociālajā tīklā "Facebook" publicēja paziņojumu, nosodot Moldovas pilsoņa nogalināšanu.

"Notikušo var kvalificēt kā kara noziegumu un klaju starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumu.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību Aleksandra Macijevska ģimenei un draugiem, kā arī solidarizējamies ar Ukrainas tautu.

Mēs atkārtojam Moldovas Republikas stingro nostāju - mēs nosodām Krievijas Federācijas brutālo karu pret Ukrainu. Mūsu valsts joprojām ir apņēmusies atbalstīt Ukrainu tās centienos atgriezt reģionā mieru un stabilitāti," norāda ministrija.

Kopš decembra beigām Macijevskis tika uzskatīts par pazudušu bez vēsts. Saskaņā ar drošības dienesta informāciju, okupanti viņu nošāva 30. decembrī. Tomēr Macijevska mirstīgās atliekas tika atgūts 2023. gada februārī.

Ukrainas drošības dienesta vadītājs Vasilijs Maļuks Macijevski nodēvēja par īstu varoni un apsolīja, ka dienests izdarīs visu iespējamo, lai atrastu viņa slepkavas.

"Mēs izdarīsim visu, lai šie briesmoņi saņemtu pelnīto sodu," uzsvēra Maļuks.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piešķīra Macijevskim Ukrainas varoņa nosaukumu.

Sākotnēji kļūdaini ziņots, ka nogalināto ukraiņu kareivi saucot Timofejs Šadura. 30. kņaza Konstantīna Ostrožska vārdā nosauktās mehanizētās brigādes kareivis Šadura 3. februārī pazuda bez vēsts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu