Aptauja: Teju trešdaļa Latvijas iedzīvotāju atbalsta LGBTQ kopienu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: kenchiro168/Shutterstock

Gandrīz trešā daļa jeb 27% Latvijas iedzīvotāju pauž atbalstošu attieksmi pret LGBTQ, norāda SKDS 2023. gada marta pētījuma dati, kas veikts pēc LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīkas" pasūtījuma.

"Mozaīka" norāda, ka kopumā būtiski uzlabojusies sabiedrības attieksme pret LGBTQ kopienu Latvijā.

SKDS aptaujas dati liecina, ka 46% Latvijas iedzīvotāju attieksme pret LGBTQ ir neitrāla, bet 23% ir nosodoša attieksme.

Jaunākie dati arī rāda, ka katrs otrais Latvijas iedzīvotājs jeb 50% pazīst kādu homoseksuālu cilvēku, kas norāda uz to, ka sabiedrība kļuvusi daudz iekļaujošāka un cilvēki aizvien vairāk droši izpaust savu identitāti.

"Mozaīkas" valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina atzīmē, ka "Mozaīka" savos 17 pastāvēšanos gados panākusi to, ka LGBTQ tiesības ir un paliks Latvijas politiskās dzīves dienas kārtībā.

Viņa gan pauž nožēlu, ka Latvijas likumdevēji "tik ilgi muļļā viendzimuma pāru attiecību regulējumu un ignorē Satversmes tiesas spriedumus", tomēr redzams, ka LGBTQ tiesību jautājumi strauji virzās uz priekšu.

Kamēr Saeima nav noregulējusi iespēju ģimenēm reģistrēt savas attiecības un saņemt juridisko aizsardzību, tikmēr ģimenes turpina ar "Mozaīka" un "Dzīvesbiedri" juridisko atbalstu vērsties ar pieteikumiem administratīvajās tiesās ar lūgumu veikt ģimenes fakta konstatāciju pēc Satversmes 110. panta. Līdz 2023. gada martam atzītas 36 ģimenes.

"Mozaīka" norāda, ka būtiski uzlabojusies sadarbība ar tiesībsargājošajām iestādēm naida runas un naida noziegumu apkarošanā, tiesībsargājošās iestādes aizvien biežāk reaģē šādus gadījumus un pieaug arī tādu gadījumu skaits, kad tiek uzsākta kriminālvajāšana. Vienlaikus nepieciešams turpināt policijas darbinieku izglītošanu naida runas un Krimināllikuma 150. panta jomā, atzīst organizācija.

Tāpat "Mozaīka" norāda, ka praids ir būtisks līdzeklis kopienas redzamībai, protests, lai runātu par cilvēktiesībām un panāktu pārmaiņas. Kopš 2009. gada reizi trīs gados Rīgā norisinās "Baltic Pride", 2015. gadā Rīga izcīnīja tiesības organizēt "EuroPride". Savukārt kopš 2022 .gada "Riga Pride" galvaspilsētā norisinās katru gadu.

"Riga Pride" norisināsies no 29. maija līdz 4. jūnijam Rīgā. Nedēļas kulminācijā 3. jūnijā norisināsies notikuma centrālais pasākums - "Riga Pride" gājiens un noslēguma koncerts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu