Ukrainas amatpersona publicē Krimas deokupācijas plānu – tilts tiks iznīcināts (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krimas tilts.
Krimas tilts. Foto: Budilnikov Yuriy/Shutterstock

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs publicējis plānu "12 soļi Krimas deokupācijai". Publicētais dokuments paredz Krievijas anektētās pussalas atgriešanu Kijivas jurisdikcijā, vēsta medijs "Postimees".

Plāna izstrādē, pēc viņa teiktā, piedalījās plašs speciālistu un ekspertu loks. Ir iecerēta Krimas tilta sagraušana un Sevastopoles pārdēvēšana, kam ir "zināma loma Krievijas ideoloģijā, mītu veidošanā un vēstures pārrakstīšanā".

"Ukrainas Augstākā Rada lems par pilsētas jauno nosaukumu. Varbūt Aktiara," vēstīja Daņilovs. Šādi Sevastopoli dēvēja no 1783. līdz 1784. gadam un no 1797. līdz 1826. gadam.

"Krima ir Ukraina! Mūsu pilsoņi, Ukrainas pilsoņi, dzīvo Krimā un gaida atgriešanos mājās! Mēs nekad neesam par tiem aizmirsuši, un mēs nekad neaizmirsīsim miljons acu, kas ar cerību un ticību raugās uz Perekopa zemesšaurumu," secināts dokumentā.

Iepriekš Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas nodaļas vadītājs Kirils Budanovs pavēstīja, ka Ukrainas bruņotie spēki atbrīvos visas Krievijas okupētās teritorijas un okupētā Krima tiks atgūta.

Kā ziņots, 2022. gada 8. oktobra rīts sagādāja nepatīkamu pārsteigumu okupantiem, kad mīklainos apstākļos uz Krievijai stratēģiski svarīgā Krimas tilta Kerčā notika sprādziens, nodarot bojājumus un izraisot haosu. Krievija to steigšus centās atjaunot. 

Krimas tilts, kas savieno Krieviju ar pagaidām okupēto Krimas pussalu, ir gan simbolisks savienojums starp Krieviju un Krimu, gan praktiski nozīmīgs militārās apgādes ceļš. Tilts ir vienīgais transporta savienojums starp Krieviju un Krimas pussalu. Tas ir bijis nozīmīgs Krievijas armijas apgādes ceļš.

Pēc Krimas aneksijas 2014. gadā Krievija izlēma uzbūvēt tiltu, lai savienotu Ukrainas pussalu ar Krievijas teritoriju. Sākotnēji to atklājot 2018. gadā, Krievijas mediji Krimas tiltu, kas pazīstams arī kā Kerčas tilts, nosauca par "gadsimta būvi" četrus gadus pēc tam, kad Maskava nelikumīgi anektēja Krimu.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu