"Karaliene" teica, ka nav jāmaksā. Sektas ideju sekotāju izliek no mājas (1)

Foto: CameraCraft/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kanādieti Boniju policija izlika no mājas piespiedu kārtā. Bonija ielika automašīnā meitu, savus mājdzīvniekus un vietnē "Telegram" rakstīja izmisīgu ziņu Kanādas karalienei, stāsta portāls "Vice".

"Viņiem vienalga," viņa rakstīja. "Viņi mūs izmeta no mājas bez drēbēm, bez ēdiena, jebkā. Kaķi, putni un mana meita – mēs visi esam manā automašīnā. Lūdzu, palīdzi, karaliene! Mums nav kur iet."

Karaliene neatbildēja ne vārda.

Kanādai nemaz nav karalienes.

Tiesa, kāda sieviete Romāna Didulo sevi ir pasludinājusi par Kanādas karalieni un izdevusi "dekrētu" par to, ka cilvēkiem savā zemē nav jāmaksā komunālie un hipotekārie maksājumi. Kanādas "kvīna" ir bēdīgi slavena ar savām konspirācijas teorijām, kuras smēlusies vēl bēdīgāk slavenajā kustībā ar nosaukumu "QAnon". Grūti noticēt, bet šai sievietei ir simtiem sekotāju visā Kanādā un ārpus tās robežām. Arī Bonija ir to vidū.

Pirms vairāk nekā gada Bonija pārtrauca maksāt hipotēkas un citus rēķinus, jo "karaliene" taču bija pasludinājusi brīvību no rēķiniem.

Tāpēc Bonija ignorēja visus brīdinājumus par maksājumiem, jo, saklausījusies konspirācijas teorijas, zināja – ļaunie tikai mēģina viņu iebiedēt.

Galu galā Bonijai mājoklis tika atsavināts. Viņas "karaliene", protams, nedarīja neko, lai palīdzētu savai uzticamajai sekotājai.

Romāna Didulo savas teorijas un izdomājumus aizņēmusies no "QAnon" kustības, citiem vārdiem, sektas. Teorijas pamatā ir uzskats, ka nu jau bijušais prezidents Tramps veic īpašu militāru operāciju pret noziedzīgo sātanistu eliti, kas seksuāli izmanto bērnus, ēd tos un dzer bērnu asinis. Kad šīs sātanistu elites līderi tikšot aizturēti un atklāti to vārdi, sabiedrībā it kā notikšot "Lielā Atmošanās" (The Great Awakening). Lai gan "QAnon" teorija ir absolūti dīvaina un bez jebkādiem loģiskiem un reāliem pierādījumiem, tai ir simtiem tūkstoši atbalstītāju. Arī Latvijā dzirdētas līdzīgas idejas.

Neticami, bet šī krāpniece Romāna Didulo ir pārliecinājusi simtiem cilvēku visā Kanādā un ārpus tās, ka viņa ir ne tikai karaliska persona, bet arī starpdimensiju būtne, kas sazinās ar citplanētiešiem. Vēl nesen Didulo kopā ar vairākiem saviem sekotājiem devās gadu ilgā braucienā pa visu Kanādu, pa ceļam rīkojot tikšanos ar "pavalstniekiem". Tagad vienā no viņas sekotāju īpašumiem Jaunskotijā tiek būvēts komplekss, citiem vārdiem sakot, "karalienes" pils.

Dažādu jomu eksperti un bijušie sekotāji (no kuriem daži Didulo ir izvirzījuši nopietnas apsūdzības ļaunprātīgā izmantošanā) ir noraizējušies par tiem, kas akli uzticas "karalienei". Bonija ir spilgts piemērs kaitējumam, ko var radīt Didulo retorika un viņas "mācības" internetā.

"Viņai ir vienalga. Viņa apgalvo, ka ir labestīga, taču šķiet, ka viņa ir kaut kas cits," saka Kristīne Sarteši, Četemas universitātes sociālā darba un kriminoloģijas profesore, kura cieši seko Didulo darbībai. "Tas ir bēdīgi. Cilvēkiem nodara kaitējumu krāpniece."

Daudziem Didulo sekotājiem viņas "dekrētu" dēļ ir atslēgta elektrība. Kāda sieviete, kuras māju nemaksātu hipotekāro parādu dēļ banka plānoja atsavināt, Didulo vārdā nosūtīja uz banku "pavēli" nekavējoties pārtraukt izlikšanu un parāda atprasīšanu.

Uz banku tas, protams, neatstāja nekādu iespaidu.

Vietnē "Telegram", kurā sazinās Didulo sekotāji un kur Bonija lūdza "karalienei" palīdzību pēc izlikšanas, viņa arī aprakstījusi notikumus, kas noveda pie mājas zaudēšanas.

Mēnešiem ilgi banka mēģinājusi viņu piespiest maksāt, taču Bonija kategoriski atteicās. Decembrī Boniju aicināja piedalīties tiesas sēdē par izlikšanu, kur viņa varētu apstrīdēt mājas atsavināšanu.

"Es negāju uz tiesas sēdi, jo karaliene Romāna teica, ka viņi ir nulle un viņu lēmumi spēkā neesoši. Viņi draudēja mani izlikt ar varu," tērzēšanas vietnē rakstīja Bonija. "Viņi atsūtīja pie manis tiesu izpildītāju - draudi, kā parasti."

"Es turējos nesatricināmi, jo karalienei Romānai pieder īstā vara un teikšana, un Kanādas Karaliste ir apbrīnojama," viņa vēlāk piebilda.

Protams, ka Boniju izlika no mājas.

Didulo un tie, kas ceļo kopā ar viņu, ne tikai ignorē ciešanas, ko viņa sagādā saviem visuzticamākajiem sekotājiem – viņi arī nemitīgi pieprasa ziedot naudu. Pēdējo divu gadu laikā sekotāji ir savākuši simtiem tūkstošu dolāru Didulo labā.

Didulo jaunākais krāpniecības meistarstiķis ir vākt ziedojumus pret "lojalitātes naudu". Ziedotāji saņem pretī lielus papīra gabalus ar Didulo purpursarkano karogu uz tiem un uzrakstu, ka tie ir 100 000 vērti (neviens nezina, kādās vienībās).

Protams, šie papīri nekur nav lietojami. Tomēr atrodas sekotāji, kuri mēģina ar tiem norēķināties. Arī Bonija ir pieprasījusi "lojalitātes naudu", bet to vēl nav saņēmusi.

Dažas dienas pēc Bonijas izraidīšanas no mājām Didulo sekotāji vietnē "Telegram" viņai jautāja, kā viņai klājas un vai viņu "karaliene" iejauksies.

"Tā ir traģēdija," rakstīja kāds atbalstītājs. "Karalienei Romānai ir jāalgo militārpersonas."

Šis komentārs un daudzi citi, tostarp daži Bonijas komentāri, tika izdzēsti. Tas nav nekas neparasts: Didulo algotie moderatori parasti izdzēš visu, kas pat attālināti apšauba viņas spēku un ietekmi.

Profesore Kristīne Sarteši, kura vēro Didulo aktivitātes, saka: "Es atceros dienu, kad Bonija publicēja ziņojumus par mājas zaudēšanu un lūgumus palīdzēt. Didulo pietuvinātie vēlāk tajā pašā dienā veica tiešraidi. Viņi Boniju pat nepieminēja. Nav bijusi nekāda atvainošanās vai "atļauj mums tev palīdzēt". Nekad nekā tāda nav."

Profesore piebilst: "Es domāju, ka līdzīgi skartas daudzas ģimenes, par kurām mēs vienkārši neko nezinām.”

Tomēr Didulo ir tik spēcīgs iespaids uz saviem sekotājiem, ka pat briesmīgi notikumi neko nemaina. Arī pēc mājas zaudēšanas Bonija joprojām piedalās grupas sarunās virtuālajā tērzētavā. Viņa konkrēti nemin, kas notiek, bet saka, ka tas ir "šausmīgi". Un, neskatoties uz visu notikušo, viņa joprojām kalpo savai "karalienei".

"Es vēlos jums palīdzēt, cik vien varu, tiklīdz būsim atgriezušies mājās," viņa nesen rakstīja ziņu Didulo. "Šis ir bijis garš mēnesis, lai risinātu mūsu situāciju."

Kā vienmēr, arī šī ziņa tika ignorēta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu