Gaisa piesārņojuma mazināšanai atbalstīs mājsaimniecību apkures sistēmu maiņu un saules paneļu uzstādīšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saules paneļi uz ēkas jumta Tukuma novadā.
Saules paneļi uz ēkas jumta Tukuma novadā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Gaisa piesārņojuma mazināšanai plānots atbalstīt mājsaimniecību apkures sistēmu maiņu un saules paneļu uzstādīšanu, paredz šodien valdības pieņemtie noteikumi par gaisa piesārņojumu mazinošu pasākumu īstenošanu.

Saskaņā ar noteikumiem plānots atbalstīt granulu katlu uzstādīšanu, saules paneļu uzstādīšanu, kā arī siltumsūkņu uzstādīšanu vai pieslēgumu izveidi centrālās apkures sistēmām.

Pasākuma mērķis ir samazināt gaisa piesārņojuma radīto negatīvo ietekmi uz vidi un cilvēku veselību, aizstājot mājsaimniecību sektora dzīvojamās mājās siltumapgādē izmantotās sadedzināšanas iekārtas, uzlabojot individuālo siltumapgādes sistēmu efektivitāti, ieviešot siltumapgādes iekārtas un tehnoloģijas, kas būtiski samazina gaisa piesārņojumu, tai skaitā dzīvojamās mājas pieslēdzot efektīvām centralizētām pilsētu siltumapgādes sistēmām.

Iecerēts, ka līdz 2025.gada 31.decembrim labumu no gaisa kvalitātes pasākumiem iegūs vismaz 2795 iedzīvotāji.

Pasākuma nacionālais rādītājs ir nodrošināt piesārņojošo daļiņu "PM 2,5" emisiju samazinājumu par vismaz 50 tonnām gadā.

Kā skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), atbalsta pasākumiem paredzēts kopējais ERAF finansējums vairāk nekā 12,4 miljoni eiro.

Kā aģentūru LETA informēja VARAM, aptuveni 1200 mājsaimniecību varēs saņemt ES fondu finansējuma grantu 50%-95% apmērā atkarībā no projektā paredzētajām tehnoloģijām dzīvojamo māju apkurē izmantoto sadedzināšanas iekārtu aizstāšanai.

Ar ES fondu finansējumu apkures iekārtu nomaiņai viendzīvokļa un divdzīvokļu mājās, kur siltumapgāde tiek nodrošināta ar biomasas cieto kurināmo, un mazajās daudzdzīvokļu mājās, kur siltumapgāde tiek nodrošināta ar akmeņoglēm, kūdru vai biomasas cieto kurināmo.

Projektus varēs iesniegt privātmāju un mazo daudzīvokļu ēku dzīvokļu īpašnieki, fiziskas un privāto tiesību juridiskas personas, vai to pilnvarotās personas, kur ēkas siltumenerģijas jaudas pieprasījums ir līdz 50 kilovatiem.

Atbalsts paredzēts ekspluatācijā nodotām mājām. Projektus varēs pieteikt mājokļu īpašnieki no visām Latvijas pilsētām, vienlaikus prioritāri projekti īstenojami Rīgas, Liepājas un Rēzeknes valstspilsētu teritorijās, kur gaisa piesārņojums pārsniedz noteiktos normatīvu robežlielumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu