Sudānā pretrunīgas reakcijas uz pamiera priekšlikumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Sudānas bruņotie spēki otrdien snieguši pretrunīgus vērtējumus par iespējām panākt 24 stundu pamieru valstī, kur kopš sestdienas nerimst sadursmes armijas un ietekmīga paramilitārā grupējuma starpā.

Bruņoto spēku pārstāvis sakariem ar presi otrdienas rītā sociālajā tīklā "Facebook" apliecināja, ka viņam nekas nav zināms par "saprašanos ar vidutājiem un starptautisko sabiedrību" par pamieru.

Viņš apsūdzēja Ātrā atbalsta spēkus (RSF), paramilitāro grupējumu, ka tie grib izmantot pamieru, lai "slēptu smago sakāvi, ko tie cietīs tuvāko stundu laikā".

Savukārt Sudānas bruņoto spēku virspavēlnieks Abdelfatahs al Burhans iepriekš ASV telekanālam CNN bija paudis, ka ir atvērts starptautiskās sabiedrības pamiera priekšlikumam.

Augsta ranga Sudānas armijas ģenerālis telekanālam "Al-Arabiya" apliecināja, ka atbalsta 24 stundu pamieru no otrdienas vakara.

RSF līderis Mohammeds Hamdans Daglo tviterī signalizēja par gatavību 24 stundu pamieram: "RSF no jauna apliecina apstiprinājumu 24 stundu pamieram, lai garantētu civilistu drošu pārvietošanos un ievainoto evakuāciju."

Vēlāk gan viņš norādīja, ka armija pamieru nav ievērojusi.

Pēdējo mēnešu laikā ir pieaudzis saspīlējums starp Sudānas armiju un RSF saistībā ar nespēju vienoties, vai paramilitāro vienību integrēt valsts armijā un kam vajadzētu procesu uzraudzīt. Spēku apvienošana ir nozīmīgs nosacījums neparakstītajā Sudānas pārejas administrācijas līgumā.

Cīņa par varu starp Sudānas armijas vadītāju Burhanu un viņa vietnieku, RSF komandieri Daglo sestdien izvērtās nāvējošā vardarbībā.

Abas Sudānas karojošās puses paziņojušas, ka kontrolē stratēģiski nozīmīgas vietas galvaspilsētā Hartūmā un citur valstī, bet šos apgalvojumus nav bijis iespējams apstiprināt.

Analītiķi uzskata, ka Hartūmā notiekošās kaujas ir bez precedenta un var ieilgt, neraugoties uz reģionāliem un globāliem aicinājumiem uz pamieru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu