Raidījums skaidro, no kā ir atkarīgs skolotāju algu apmērs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības rīkotais pedagogu un mediķu protesta gājiens no Latvijas Brīvo Arodbiedrību savienības ēkas līdz Doma laukumam.
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības rīkotais pedagogu un mediķu protesta gājiens no Latvijas Brīvo Arodbiedrību savienības ēkas līdz Doma laukumam. Foto: Evija Trifanova/LETA

Skolotāju mēnešalgas mēdz būt atšķirīgas ne tikai dažādās skolās, bet arī vienā skolā. Turklāt lielāka slodze nenozīmē, ka mēnešalga pedagogam būs lielāka. Kā aprēķina skolotāju algu un kurš nosaka slodzes un likmes, izpētījis Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Jo vairāk skolēnu, jo vairāk naudas

LTV raidījums skaidro, ka budžetu skolām veido valsts dotācija pašvaldībām. To veido konkrēta summa par katru skolēnu konkrētā klašu grupā.

  • par 1.-6. klašu skolēnu valsts dotācija ir 104 eiro
  • par 7.-9. klašu skolēnu valsts dotācija ir 134 eiro
  • par 10.-12. klašu skolēnu valsts dotācija ir 144 eiro

No valsts budžeta šo naudu nodod skolām ar pašvaldības starpniecību. Tāpēc pašvaldība var lemt, vai paredzēto summu novirzīt konkrētajai skolai vai kādu daļu no finansējuma iedalīt citai izglītības iestādei.

Papildus pamata izcenojumiem ir arī koeficenti, kurus piemēro atbilstoši teritorijas apdzīvotībai, kur skola atrodas. Vismazāk apdzīvotā teritorijā maksimālais koeficients ir 1,5.

Attiecīgi par pirmklasnieku šādā vietā valsts maksās nevis 104 eiro, bet 156 eiro.

Atbilstošs koeficients ir arī par skolēniem ar veselības traucējumiem, maksimālais koeficients 5,64. Savukārt ģimnāzijām 10. - 12. klašu posmā koeficients ir 1,2.

Valstī noteiktā minimālā likme pedagogiem ir 7, 5 eiro, kuru, kā jau vēstīts, plāno palielināt no septembra līdz 8,5 eiro. To plānots "celt" vēl.

Savukārt viena slodze ir 30 darba stundas. Tāpat ir arī noteikti "griesti" -  par vienu slodzi pedagogs mēnesī var saņemt ne vairāk par 1440 eiro.

Foto: Aizliegtais paņēmiens/ LTV

Kā valsts plāno "celt" minimālo likmi, ko izglītības sistēmā nosaka valsts un pašvaldības, uzzini raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" jaunākajā sižetā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu