Itāļu vēsturnieks atrisina vienu no lielākajiem "Monas Lizas" noslēpumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: trescuole/"Twitter"

Itāļu vēsturnieks Silvano Vinceti apgalvo, ka kādā nelielā Toskānas pilsētiņā atrodas tilts, kas attēlots pasaulē slavenākās gleznas fonā, vēsta ārvalstu mediji.

Pēc Vinceti teiktā, nevar būt nekādu šaubu, ka Leonardo da Vinči "Monas Lizas" gleznas fonā var redzēt Romito di Laterina tiltu Areco provincē. Gan par Monas Lizas identitāti, gan viņas precīzo atrašanās vietu gadu gaitā ir notikušas karstas diskusijas.

Da Vinči 16. gadsimtā Florencē uzgleznoja "Monu Lizu", taču nekad nav bijis pilnībā skaidrs, kur tieši.

Eksperts apgalvo, ka tam jābūt Romito di Laterina tiltam. Lai gan līdz šim no šī tilta ir saglabājusies tikai viena arka, Vincentam izdevās izmērīt, ka šim tiltam kādreiz noteikti bijušas četras arkas, tieši tādas, kā attēlots "Mona Liza" gleznā.

Pastāv aizdomas, ka arkas tika bojātas plūdos, 18. gadsimtā. Tiek ziņots, ka upes krasta pretējā pusē pamežā joprojām atrodams iespējamās ceturtās arkas pamats.

Zinātnieki iepriekš atklājuši, ka slaveni gleznotāji, piemēram, Leonardo da Vinči, Sandro Botičelli un citi renesanses laika mākslinieki, iespējams, ir eksperimentējuši ar olu dzeltenuma iejaukšanu savā eļļas krāsā, lai palīdzētu gleznām izturēt mitrumu un novērstu nepilnību veidošanos un dzeltēšanu.

Pētījums liecina, ka olu izmantošana mākslas darbu radīšanā, iespējams, bija apzināta. Pētījumā eksperti atklāja, ka olu pievienošana eļļas krāsām darbojas kā antioksidants, palēninot sacietēšanu. Citiem vārdiem sakot, šī kombinācija palīdz apturēt krāsas noārdīšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu