10 laimīgie gadījumi, kad Latvijas pārstāvjiem izdevās kvalificēties Eirovīzijas finālam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix, Ekrānuzņēmums no Youtube/Apollo.lv kolāža

Jau šodien, 9. maijā, šā gada Latvijas pārstāvji grupa "Sudden Lights" ar dziesmu "Aijā" uzstāsies Eirovīzijas 67. dziesmu konkursa pirmajā pusfinālā. Īsi pirms tam "Apollo.lv" aicina aplūkot tās 10 laimīgās reizes, kad Latvijai bija izdevies kvalificēties Eirovīzijas finālam.

"Prāta vētra"

Pirmais Eirovīzijas dziesmu konkurss, kurā Latvijas vārdu nesa grupa "Prāta vētra", bija 2000. gadā. Finālā tika iegūta 3. vieta ar 136 punktiem.

Arnis Mednis

Otrā reize, kad Latvija kvalificējās finālam, bija 2001. gadā, kad Arnis Mednis ar dziesmu "Too much" ieguva 18. vietu ar 16 punktiem.

Marija Naumova

Trīs lietas labas lietas? 2002. gadā Marija Naumova ar savu dziesmu un priekšnesumu ne tikai godam pārstāvēja Latviju dziesmu konkursā, bet izcīnīja arī spožu uzvaru ar 176 punktiem. Nākamajā gadā Eirovīzija notika tepat Latvijā - Rīgā.

F.L.Y.

2006. gads bija ceturtā reize, kad apvienojās trīs talantīgi mūziķi - Lauris Reiniks, Mārtiņš Freimanis un Yana Kay, un Latvija iekļuva finālā. Lai arī cerības bija augstas, tomēr grupa ieņēma 24. vietu ar 5 punktiem.

"Cosmos"

2006. gadā grupai "Cosmos" izdevās pēdējo reizi pārstāvēt Latviju Eirovīzijas finālā bez nepieciešamības uzstāties pusfinālā. Kādreiz dziesmu konkursa noteikumi paredzēja: ja valsts ieņem vietu TOP 10 (neskaitot tās vietas, kuras ieņēma tolaik lielais četrinieks - Francija, Spānija, Vācija un Lielbritānija), nākamā gada konkursā tiek uzreiz garantēta vieta finālā.

Turpināsim ar tiem izpildītājiem, kuriem nācās iziet cauri arī pusfināla fāzei!

Walters and Kazha

2005. gadā divi jaunieši Valters Frīdenbergs un Kārlis Būmeisters devās pārstāvēt savu valsti dziesmu konkursā un izcīnīja finālā 5. vietu ar 153 punktiem.

"Bonaparti.lv"

2007. gadā Latvijas iedzīvotāji un žūrija lēma sūtīt uz Eirovīzijas dziesmu konkursu dziesmu itāļu valodā. Grupa finālā izcīnīja 16. vietu ar 54 punktiem.

Pirates of the Sea

2008. gadā Eirovīzijā Latviju pārstāvēja mākslinieku apvienība "Pirates of the Sea", izcīnot 12 vietu ar 83 punktiem.

Pēc šī priekšnesuma Latvijas pārstāvji turpmākos sešus gadus netika finālā.

Aminata

Pēc sešiem neveiksmes gadiem dziedātāja Aminata 2015. gadā]ar savu spēcīgo balsi un lielisko dziesmu ielauzās finālā, izcīnot 6. vietu ar 132 punktiem.

Starp citu, pusfinālā viņa ieguva 2. vietu ar 155 punktiem, kas ir visaugstākais vērtējums, ko mūsu valsts pārstāvji līdz šim ieguvuši pusfinālā.

Justs

2016. gadā, sekojot Aminatai, uz lielās Eirovīzijas skatuves kāpa Justs, kurš izcīnīja 15. vietu ar 132 punktiem.

Diemžēl pēc Justa atkal sekoja melnā līnija - trīs gadus Latvijas pārstāvji nespēja kvalificēties finālam, ceturtajā gadā Eirovīzijas konkurss pandēmijas dēļ tika atcelts, piektajā gadā Samanta Tīna ar savu enerģisko priekšnesumu palika pēdējā vietā. Māksliniece pusfinālā ieguva vien 14 punktus.

Grupa "Citi zēni" arī nespēja 2022. gadā izkļūt no pusfināla.

Jau šovakar, 9. maijā, turēsim īkšķus par grupu "Sudden Light".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu