FOTO Hersonas apgabalā nepieciešams evakuēt desmitiem tūkstošu cilvēku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Aptuveni 40 000 cilvēku ir jāevakuē no apdzīvotām vietām, kuras applūdušas vai kurām draud applūšana Kahovkas HES dambja uzspridzināšanas rezultātā. Lielākā daļa šo cilvēku atrodas okupētajā teritorijā, Ukrainas ģenerālprokurora vietnieces Viktorijas Ļitvinovas teikto ziņo medijs "Unian".

"Ukrainas kontrolētajā teritorijā evakuācijai pakļauti vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, Ukrainas varas iestādes jau ir sākušas evakuāciju.

Turklāt Ukrainas nekontrolētajā teritorijā būtu jāevakuē aptuveni 25 tūkstoši mūsu cilvēku, par kuriem tā sauktā okupācijas "autoritāte" vispār nedomā," sacīja Ļitvinova.

Ģenerālprokurora vietniece uzsvēra, ka applūdušās apdzīvotās vietas pagaidām nav piemērotas dzīvošanai.

"Plūdu zonā atradās aptuveni 80 apdzīvotas vietas. Mājas ir bojātas un sagrautas. Bez Kahovkas ūdenskrātuves okupētā Berdjanska un lielākā daļa Zaporižjas un Dņipropetrovskas apgabalos apdzīvoto vietu var palikt bez ūdens," sacīja Ļitvinova.

Viņa piebilda, ka apgrūtināta ir arī dzeramā ūdens piegāde okupētajai Krimai.

"Rodas arī problēma ar apūdeņošanas sistēmu Ukrainas dienvidos. Zemesgabali ir applūduši un nav izmantojami to paredzētajiem mērķim. Paredzama augsnes degradācija, floras un faunas izmaiņas," uzsvēra departamenta vadītāja vietniece.

Pēc Valsts neatliekamās palīdzības dienesta datiem, pulksten 15:00 Ukrainas varasiestādes jau bija evakuējušas aptuveni 1300 cilvēkus.

Foto: Iedzīvotāju evakuācija pēc Kahovkas HES dambja uzspridzināšanas

"Pēc provizoriskās informācijas, šobrīd applūdušas 13 apdzīvotas vietas Dņepras labajā krastā un vairāk nekā 260 mājas. Palīdzības punktos iedzīvotājiem strādā glābšanas dienesta psihologi. Valsts spēku un līdzekļu rezerve Neatliekamās palīdzības dienests izveidots avārijas seku likvidēšanai,” atzīmēja Valsts neatliekamās palīdzības dienestā.

Internetā izplatīti vairāki aculiecinieku video ar Hersonas apgabalā notiekošajiem evakuācijas darbiem.

Iedzīvotāji ir spiesti pamest savas mājas bez iepriekšēja brīdinājuma.

Varas iestādes lēš, ka plūdi turpināsies vēl dažas dienas.

Dņepras straume šobrīd ir tik spēcīga, ka pat aiznesusi veselas mājas.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka Krievijas karaspēks otrdien uzspridzinājis Kahovkas HES aizsprostu.

Sprādziens noticis plkst. 2.50.

Plūdu zonā ir aptuveni 80 apdzīvotu vietu. Ukrainas Iekšlietu ministrija norādījusi, ka jāevakuējas vairāku Hersonas pilsētas rajonu un desmit ciemu iedzīvotājiem.

Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

Ukrainas Bruņoto spēku dienvidu pavēlniecība pavēstījusi, ka, pēc tās rīcībā esošās informācijas, evakuācija tiek organizēta arī Krievijas okupētajās teritorijās.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba norādījis, ka Kahovkas HES uzspridzināšana, iespējams, ir lielākā tehnoloģiskā katastrofa Eiropā pēdējās desmitgadēs, kas apdraud tūkstošiem civiliedzīvotāju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu