Kahovkas HES avārijas seku likvidēšanai Latvija piešķirs humāno palīdzību Ukrainai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas karogs.
Ukrainas karogs. Foto: Anton27/Shutterstock

Latvijas valdība drīzumā lems par humānās palīdzības sniegšanu Ukrainai, lai risinātu krīzi, kas radusies, Krievijai sagraujot Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprostu.

Iekšlietu ministrija norādījusi, ka atbilstoši Ukrainas vēstniecības Latvijā izteiktajam lūgumam, Latvija kā humāno palīdzību var nosūtīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta materiālos resursus - elektroģeneratorus, kompresorus, sūkņu staciju, glābšanas vestes, guļammaisus, spiedvadus, motorsūķnus, ūdenslīdēju griezumu izturīgus cimdus, zābakus, kvadriciklu un cita veida aprīkojumu.

Savukārt no valsts materiālajām rezervēm plānots nosūtīt segas un gumijas zābakus.

Latvijas humānās palīdzības resursu apjoms var tikt samazināts, to saskaņojot ar Ukrainas atbildīgajām iestādēm, atbilstoši tā brīža vajadzībām.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests organizēs humānās palīdzības sūtījuma nogādāšanu Ukrainā, izmantojot Eiropas Savienības civilās aizsardzības mehānisma izveidoto transporta atbalstu, lai saņemtu 55-75% līdzfinansējumu transporta nodrošināšanai.

Kopējās provizoriskās izmaksas materiālo resursu atjaunošanai tiek plānotas 2024. gadā 433 119 eiro, bet transportēšanas izmaksas - provizoriski tiek plānotas 2023. gadā 20 000 eiro.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība piektdien nolēma piešķirt 200 000 eiro palīdzības sniegšanai Ukrainai, lai risinātu ekoloģisko un humāno krīzi, kas radusies, Krievijai sagraujot Kahovkas HES aizsprostu.

Jau ziņots, ka Krievijas karaspēks pagājušā nedēļā Hersonas apgabalā uzspridzināja Kahovkas HES, sagraujot tās aizsprostu un appludinot milzīgas teritorijas, tostarp vairākas apdzīvotās vietas.

Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūdušas teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu