"Viņas aiziešana bija ļoti negaidīta." Kolēģi par Lilitas Ozoliņas aiziešanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

5. jūnijā 75 gadu vecumā pēkšņi mūžībā tika aizsaukta teātra un kino aktrise Lilita Ozoliņa. Aktrises kolēģi atklāj, ka Ozoliņa slēpa savas veselības problēmas.

"Pēdējā laikā viņai bija dažādas veselības problēmas... Tagad vairs nekas nesāp," šādu ziņu Ozoliņas nāves dienā viņas paziņas saņēmuši no aktrises tuviniekiem, raksta "Privātā Dzīve".

Arī aktrise Mirdza Martinsone izdevumam saka: "Savas veselības problēmas viņa slēpa. Un es varu vien novēlēt, lai miers viņas dvēselei un grēku piedošana."

Savukārt Dailes teātra direktors Juris Žagars teic: "Mūsu pēdējā tikšanās ar Ozoliņu šajā sezonā bija pirms izrādes "Brands", kuru bija plānots rādīt arī šajā rudenī." To, ka nākamās tikšanās vairs nebūs, neviens nenojauta. "Lilitai Ozoliņai darbs bija, viņa bija viena no visvairāk spēlējošām savas paaudzes aktrisēm. Protams, veselības problēmu dēļ viņa nespēlēja izrādi pēc izrādes. Bet tas jau nav pa spēkam pat jauniem aktieriem. Viņas aiziešana bija ļoti negaidīta..." 

Lilita Ozoliņa dzimusi 1947. gada 19. novembrī Rīgā. Mācījusies Rīgas 8. un 49. vidusskolā, apguvusi arī medmāsas profesiju. Mācījusies Tautas kinoaktieru studijas Līvijas Akurāteres un Aloiza Brenča kursā. 1971. gadā beigusi Dailes teātra 4. studiju, vienlaicīgi iegūstot Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes augstāko izglītību specialitātē "Profesionālā teātra un kino aktrise". Dailes teātra aktrise kopš 1966. gada.

2009. gadā aktrise titulēta par IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieci. 1997. gadā saņēmusi Nacionālās teātra balvas "Spēlmaņu nakts" Skatuves naglu kategorijā "Labākā aktrise" par Alisi izrādē "Nāves deja" (Rīgas Krievu drāmas teātrī). Kopumā Lilita Ozoliņa "Spēlmaņu nakts" balvai par savu skatuves darbu bijusi nominēta četras reizes – 1994., 1998., 2008. un 2010. gadā.

1983. gadā aktrisei piešķirta PSRS valsts prēmija par Martas lomu daudzsēriju filmā "Ilgais ceļš kāpās" (1981. gads, režisors Aloizs Brenčs).

Pieminot Lilitas Ozoliņas devumu Latvijas kino vēsturē, Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv izveidota filmu kolekcija, pievēršot uzmanību daudzveidīgām un arī mazāk zināmām aktrises kinolomām. No 9. jūnija skatītājiem visā Latvijā pieejami 9 kinodarbi – astoņas spēlfilmas (1969–2018), kas portālā ievietotas sadarbībā ar Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu, un režisores Ināras Kolmanes Simtgades filma „Bille” (2018), kas portālā skatāma līdz 16. jūnijam.

Atvadīšanās no aktrises notika 12. jūnijā.

Vairāk lasi žurnāla "Privātā Dzīve" 13. jūnija numurā!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu