Holēras draudi Ukrainā. Amatpersonas šokē paziņojums par netīro ūdeni Dņeprā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēku evakuācija pēc Kahovkas HES saspridzināšanas
Cilvēku evakuācija pēc Kahovkas HES saspridzināšanas Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas veselības ministrs Viktors Ļaško atklājis detaļās par ūdens piesārņojuma pakāpi Dņeprā pēc Kahovkas HES dambja uzspridzināšanas. Intervijā "BBC Ukraine" viņš sacīja, ka noteiktiem rādītājiem tika reģistrēts 28 000 reižu liels pārsniegums, vēsta medijs "Unian".

"Tāpēc ir aizliegts peldēties, makšķerēt, dzert šo ūdeni, dot mājlopiem. Cilvēkam mazgājoties šādā ūdenī, potenciāli var attīstīties slimība. Attīrīšanas iekārtās pārgājušas uz avārijas dezinfekcijas režīmiem. Tiek veikta pastiprināta ūdens kvalitātes uzraudzība ūdensvada tīklā, lai novērstu uzliesmojumu," atzīmēja ministrs.

Atbildot uz jautājumu, vai dienvidos ir bijuši holēras gadījumi, Ļaško sacīja:

"Cilvēkiem nav konstatēts neviens holēras gadījums. Mēs veicam ūdenstilpņu epidemioloģisko uzraudzību un periodiski atrodam holēras vibrionus, kas gan ir, gan nav saistīti ar plūdiem. Tā tas bijis arī agrāk. Mūsdienās holēras veids, kas izraisa infekcijas slimību uzliesmojums, nav reģistrēts. Bet ir bažas."

"Jo applūst liela daļa kanalizācijas iekārtu, lopu apbedījumu. Ja piesārņots ūdens nokļūst ūdensvada tīklā, tas viss var izraisīt akūtu zarnu trakta infekcijas slimību uzliesmojumu, tostarp holēru".

"Sākumā tās var būt akūtas zarnu infekcijas, parasti bakterioloģiskas. Tad otrs vilnis jau ir vīrusu infekcijas: hepatīts, holēra. Un tad trešais - parazitoze," piebilda ministrs.

Iepriekš Ukrainas galvenais valsts ārsts Igors Kuzins sacīja, ka Krievijas veiktās Kahovkas HES eksplozijas rezultātā applūdušajās teritorijās holēra nav konstatēta.

"Attiecībā uz holēru notiek ikdienas uzraudzība. Līdz šim nav atrasts neviens "vibrio cholerae", kas būtu patogēns cilvēkiem."

Mikolajivas apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims sacīja, ka rezervuāros reģistrēts ievērojams "Escherichia coli" pārpalikums , taču ūdens pirms piegādes patērētājiem tiek attīrīts, tāpēc briesmas nedraud.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu