Laikraksts: Okupanti zināja Kahovkas HES Ahileja papēdi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kahovkas HES dambis pēc sprādziena 7. jūnijā.
Kahovkas HES dambis pēc sprādziena 7. jūnijā. Foto: AP/Scanpix

Kahovkas hidroelektrostacija (HES) bija izveidota, lai izturētu gandrīz jebkuru iedomājamo uzbrukumu no ārpuses. Pierādījumi liecina, ka Krievijas spēki to uzspridzināja no iekšpuses, raksta laikraksts "The New York Times".

Kahovkas HES aizsargvalni visticamāk izdevās iznīcināt, iebrucējiem iedragājot zemūdens eju - domājams, visneaizsargātāko vietu, kas atrodas dziļi dambja iekšpusē.

Laikraksts vēsta, ka sprādziena iemesls ir zemūdens ejas, kas ved uz mašīntelpu, sagraušana. Arī Ukrainas un ASV inženieri apstiprinājuši, ka dziļi dambja iekšpusē bijis Ahileja papēdis.

Dambis būvēts padomju laikā, tāpēc Maskavai bija katra inženiertehnisko rasējumu lapa un bija zināms, kur atrodas visneaizsargātākā vieta.

ASV inženieri secināja, ka, ņemot vērā satelītu un seismiskos datus par sprādzieniem šajā rajonā, visticamākais sabrukšanas cēlonis bija sprādzienbīstams lādiņš, kas novietots apkopes koridorā vai tunelī, kas iet cauri konstrukcijas betona sirdij.

"Ja mērķis ir iznīcināt pašu aizsprostu, nepieciešams masīvs sprādziens. Eja ir ideāla vieta, kur novietot šo sprādzienbīstamo lādiņu," skaidroja ģeotehniskais inženieris Maikls Vests. 

Kā ziņots, 6. jūnijā Krievijas karaspēks Hersonas apgabalā uzspridzināja Kahovkas HES, sagraujot tās aizsprostu un appludinot milzīgas teritorijas.

Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūdušas teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu