Čehijā valdība atbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju. Nodod to izskatīšanai parlamenta apakšnamā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Čehijas karogs. Ilustratīvs foto.
Čehijas karogs. Ilustratīvs foto. Foto: Creative Photo Corner, Shutterstock.

Čehijas valdība atbalstījusi Stambulas konvencijas par vardarbības pret sievietēm novēršanu ratifikāciju, nosūtot dokumentu izskatīšanai parlamenta apakšnamā.

Čehija ir viena no sešām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kuras pagaidām nav ratificējušas Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu. Pārējās piecas valstis ir Latvija, Lietuva, Bulgārija, Slovākija un Ungārija. Čehija pagaidām ir vienīgā no šīm valstīm, kur diskusijas par konvenciju virzās uz priekšu.

Pēc valdības lēmuma virzīt konvencijas ratifikāciju izskatīšanai parlamentā Čehijas iekšlietu ministrs Vīts Rakušans pauda, ka "jebkurš solis, kas palīdz novērst seksuālo vardarbību un vardarbību pret sievietēm, ir labs solis".

Viņš pauda cerību, ka tā drīz tiks ratificēta parlamentā, jo konvencijai vajadzētu veicināt "iejūtīgāku attieksmi pret upuriem".

Čehija Stambulas konvenciju parakstīja 2016.gadā, bet līdz šim valsts parlamentā nav bijis neviens balsojums par tās ratifikāciju.

Pagaidām nav skaidrības, vai pietiks balsu konvencijas ratifikācijai Čehijas parlamenta apakšnamā, jo pat valdības piecu partiju koalīcijā nav vienprātības.

ES Padome 1.jūnijā apstiprināja ES pievienošanos Stambulas konvencijai.

Stambulas konvenciju Eiropas Padome pieņēma 2011.gadā, tā stājās spēkā 2014.gadā, un Eiropas Savienība to parakstīja 2017.gada jūnijā. Tas ir pirmais šāda veida starptautisks dokuments.

Stambulas konvencijas mērķis ir novērst un izskaust vardarbību pret sievietēm, kā arī novērst un izskaust vardarbību ģimenē. Ar konvenciju tiek izveidots visaptverošs un daudzpusīgs tiesiskais regulējums nolūkā aizsargāt sievietes no visu veidu vardarbības, mazināt un izskaust vardarbību ģimenē.

ES Tiesa 2021.gada 6.oktobrī atzina, ka Eiropas Savienība var ratificēt Stambulas konvenciju arī bez visu dalībvalstu piekrišanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu