JV aicinās Satiksmes departamenta izmeklēšanas lietā lemt par komisijas izveidi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks
Rīgas domes transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks Foto: Līga Gredzena/LETA

Nolūkā nodrošināt objektīvu, taisnīgu un vispusīgu apstākļu izvērtēšanu par iespējamiem pārkāpumiem Rīgas domes Satiksmes departamentā, "Jaunās vienotības" (JV) Rīgas domes frakcija šodien domes sēdē aicinās pašvaldības deputātus lemt par neatkarīgas komisijas izveidi, ziņo frakcija.

Frakcija sagatavojusi domes lēmumprojektu, ar kuru plānots noteikt, ka pret divām Satiksmes departamenta amatpersonām ierosināto disciplinārlietu izskatīšanu veic neatkarīga komisija, kuras sastāvā ir amatpersonas no Rīgas domes centrālās administrācijas, proti, Juridiskās pārvaldes vadītāja, Pilsētas attīstības departamenta direktora vietniece būvniecības jautājumos un Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes vadītāja.

Lai nodrošinātu procesa caurskatāmību, komisijai ar domes lēmumu plānots uzdot savā darbā kā novērotājus ar padomdevēja tiesībām piesaistīt pārstāvjus no Satiksmes ministrijas, biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna", Latvijas Būvinženieru savienības, Rīgas apkaimju alianses.

"Ja ir aizdomas par nesaimniecisku rīcību ar pašvaldības līdzekļiem, tad tās ir jāpārbauda - par to nav ne mazāko šaubu. Vienlaikus šādai pārbaudei jānotiek atklāti un piesaistot ekspertus, jo tikai tā varam būt droši un pārliecināti par procesa un pārbaudes rezultātu objektivitāti," pauž JV frakcijas vadītājs Olafs Pulks.

Pavadvēstulē, kas sagatavota pašvaldības deputātiem, kopā ar lēmumprojektu norādīts, ka komisijas izveide nodrošinās disciplinārlietu izskatīšanu juridiski korektā procesā un novēršot interešu konflikta risku.

JV vērš uzmanību uz to, ka, pārbaudi uzticot Rīgas domes izpilddirektora Jāņa Langes biroja darbiniekiem, pastāv interešu konflikta risks. To rada apstāklis, ka no amata atstādinātajām Satiksmes departamenta amatpersonām šī gada aprīlī ar izpilddirektora rīkojumu uzdots ceļu un pievedceļu seguma atjaunošanas darbus veikt ceļu uzturēšanas līgumu ietvaros, kas citā izpilddirektora rīkojumā, kas izdots šī gada jūnijā par disciplinārlietas uzsākšanu, atzīti par saimnieciski neizdevīgiem.

Lēmumprojekta sagatavotāji uzskata, ka pret Satiksmes departamenta amatpersonām ierosinātajās disciplinārlietās minētie pārkāpumi ir nopietni un apjomīgi, tādēļ aicina ievērot gan Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu, gan Rīgas domes iekšējos noteikumus, kas paredz, ka sarežģītās lietās disciplinārlietu izskata neatkarīga komisija.

Tas nodrošinātu, ka amatpersonu atbildība netiek izvērtēta vienpusīgi un ka atbildības izvērtēšanā nav iesaistītas amatpersonas, kuru pašu darbība vai bezdarbība būtu pakļaujama izvērtēšanai, kuras var būt ieinteresētas atbildības izvērtēšanas iznākumā vai kuras strādā šādu amatpersonu tiešā padotībā.

Jau ziņots, ka 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu