Skandāls Rīgas domē: PP pārmet JV mēģinājumu piesegt 7 miljonu eiro izsaimniekošanu Satiksmes departamentā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas domes frakcija "Par/Progresīvie" pārmet saviem koalīcijas partneriem - partiju apvienībai "Jaunā vienotība" (JV) - mēģinājumu piesegt 7 miljonu eiro izsaimniekošanu Satiksmes departamentā.

Šodien turpināsies vakar pārtrauktā domes sēde, kurā tiks lemts par JV ierosinājumu izveidot komisiju disciplinārlietas izmeklēšanā.

Lai gan lēmumprojekts nav par izpilddiektora Jāņa Langes atstādināšanu no disciplinārlietas izmeklēšanas, jo to izmeklē viņa padomnieks Māris Knoks, PP šodien pirms domes sēdes izplatīja paziņojumu, kurā norāda, ka Rīgas izpilddirektora atcelšana no Satiksmes departamentā konstatēto pārkāpumu izmeklēšanas esot klaja iejaukšanās disciplinārlietas kvalitatīvā un tiesiskā izmeklēšanā.

PP atgādina, ka Rīgas domes Satiksmes departamentā noslēgusies dienesta pārbaude un tajā konstatēti vairāki būtiski pārkāpumi par kopējo summu vismaz 7 miljoni eiro.

Pamatojoties uz atklātajiem pārkāpumiem, pašlaik norit un jau noslēdzošajā fāzē ir disciplinārlietas izmeklēšana, kuru iniciējis Rīgas pašvaldības izpilddirektors. Izmeklēšanai jānoslēdzas 15. jūlijā, un kā uzraugs tiks piesaistīta "Sabiedrība par atklātību - Delna".

"Jauna disciplinārlietas izmeklēšanas komisija faktiski nozīmē, ka politiķi vēlas sabotēt esošo izmeklēšanu, iejaukties izpildvaras kompetencē un novilcināt procesu. Likums paredz, ka izmeklēšana jānoslēdz ne vēlāk kā 30 dienu laikā no tās sākšanas - tātad līdz 15. jūlijam.

Jāuzsver, ka izmeklēšanas komisijai nebūs pieredzes disciplinārlietu izmeklēšanā," skaidro PP.

Jau ziņots, ka Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), atsaucoties uz iepriekš panākto frakciju vienošanos, vakar pārtrauca sēdi plkst. 21, informējot, ka tā tiks sasaukta ceturtdien, plkst. 14.

Rīgas domes sēdē tika skatīts jautājums par komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā. Tas izgaismojis nesaskaņas starp koalīcijas partneriem JV un PP.

Jautājuma izskatīšanā JV un PP veltīja viens otram dažādus pārmetumus, bet PP vilcināja laiku, pieprasīja tehniskos pārtraukumus u.c.

Savukārt deputātu bloks "Kods Rīgai" aicināja koalīcijas partnerus uz mediācijas sarunām, lai koalīcija neizjuktu.

Kā ziņots, JV iesniegtais lēmumprojekts paredz uzdot Rīgas pilsētas izpilddirektoram disciplinārlietas izmeklētāju Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieku Māri Knoku aizstāt ar disciplinārlietu izskatīšanas komisiju.

Komisijā plānots iekļaut amatpersonas no Rīgas domes centrālās administrācijas, proti, Juridiskās pārvaldes, Pilsētas attīstības departamenta un Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes.

Lai nodrošinātu procesa caurskatāmību, komisijai ar domes lēmumu plānots uzdot savā darbā kā novērotājus ar padomdevēja tiesībām piesaistīt pārstāvjus no Satiksmes ministrijas, biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna", Latvijas Būvinženieru savienības, Rīgas apkaimju alianses.

JV vērsa uzmanību uz to, ka, pārbaudi uzticot Rīgas domes izpilddirektora Jāņa Langes biroja darbiniekiem, pastāv interešu konflikta risks. To rada apstāklis, ka no amata atstādinātajām Satiksmes departamenta amatpersonām šī gada aprīlī ar izpilddirektora rīkojumu uzdots ceļu un pievedceļu seguma atjaunošanas darbus veikt ceļu uzturēšanas līgumu ietvaros, kas citā izpilddirektora rīkojumā, kas izdots šī gada jūnijā par disciplinārlietas uzsākšanu, atzīti par saimnieciski neizdevīgiem.

Lēmumprojekta sagatavotāji uzskata, ka pret Satiksmes departamenta amatpersonām ierosinātajās disciplinārlietās minētie pārkāpumi ir nopietni un apjomīgi, tādēļ aicina ievērot gan Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu, gan Rīgas domes iekšējos noteikumus, kas paredz, ka sarežģītās lietās disciplinārlietu izskata neatkarīga komisija.

Tas nodrošinātu, ka amatpersonu atbildība netiek izvērtēta vienpusīgi un ka atbildības izvērtēšanā nav iesaistītas amatpersonas, kuru pašu darbība vai bezdarbība būtu pakļaujama izvērtēšanai, kuras var būt ieinteresētas atbildības izvērtēšanas iznākumā vai kuras strādā šādu amatpersonu tiešā padotībā.

Jau ziņots, ka 16. jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu