Dundaga aicina uz Sklandraušu festivālu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sklandrauši
Sklandrauši Foto: Jānis Škapars/TVNET

22. jūlijā no plkst. 12 Dundagā notiks Sklandraušu festivāls "Pie galda, pie goda, pie labiem ļaudīm", aģentūru LETA informēja Dundagas Kultūras pils kultūras darba organizatore Linda Pavlovska-Dišlere.

Pēc Pavlovskas-Dišleres vārdiem, šī vienkāršā rauša vēsturiskā nozīme transformējusies, un kopš burkānu un kartupeļu ienākšanas Latvijas teritorijā tie ir saistīti ar svētkiem - gadskārtām un svinamajām dienām, tāpēc sklandrausis ir svētku ēdiens.

Pašvaldība sola, ka kopā būšanas prieku visas dienas garumā nodrošinās daudzveidīga kultūras programma, tostarp būs iespēja izgaršot un baudīt daudzu cepēju radītos gardumus.

Svētku programmu Dundagas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā plkst.12 aizsāks ģitārists Kaspars Zemītis un Anda Zemīte ar koncertu "Vasaras noktirne". No plkst.13 festivāls turpināsies gan Dundagas pils parka estrādē, gan tirgus laukumā, gan Dundagas pilī un tās apkārtnē.

Festivāla laikā notiks tirgus, kurā varēs iegādāties ne tikai sklandraušus, bet arī citus mājražotāju izstrādājumus. Savu radīto produkciju piedāvās arī amatnieki. Būs arī iespēja piedalīties sklandraušu cepšanas meistarklasē.

Savukārt festivāla programmu noslēgs mūzikas grupas "Juuk" koncerts un zaļumballe kopā ar grupu "Galaktika".

Pirmais Dundagas Sklandraušu festivāls notika 2015.gadā, lai pievērstu uzmanību sklandraušu gatavošanas tradīcijai un tās pārmantošanai, atzīmētu sklandraušu iekļaušanu Eiropas Komisijas reģistra "Garantēta tradicionāla īpatnība" sarakstā. Sklandrausis ir sens kurzemnieku ēdiens, ziņas par tā gatavošanu un ēšanu sniedzas senā pagātnē. Tā priekštecis ir vienkāršs ugunskura oglēs cepts neraudzētas rudzu mīklas rausis ar pildījumu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu