Arvien mazāk pieprasa kompensēt Covid-19 vakcīnu blakusparādību iespējamo kaitējumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Astra Zeneca" vakcīna pret Covid-19. Ilustratīvs attēls.
"Astra Zeneca" vakcīna pret Covid-19. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijā arvien mazāk tiek saņemti pieprasījumi kompensēt kaitējumu, ko veselībai, iespējams, nodarījušas vakcīnu pret Covid-19 blakusparādības, informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane.

Kopumā līdz šim ZVA saņēmusi 183 kompensācijas prasījuma iesniegumus par iespējamu kaitējumu veselībai, kas radies, pēc iesniedzēju domām, no Covid-19 vakcīnu blaknēm. Izvērtēti 169 iesniegumi, bet izskatīšanas procesā šobrīd ir 14 iesniegumi.

Kompensācija par vakcinācijas nodarītu kaitējumu veselībai piešķirta desmit cilvēkiem, un kopumā šāda veida kompensācijās veiktas izmaksas 344 580 eiro apmērā.

LETA jau rakstīja, ka lēmumus par kompensāciju piešķiršanu pieņem ZVA. Saskaņā ar Covid-19 infekcijas pārvaldības likumu pieteikums izmaksāt kompensāciju var iesniegt ne vēlāk kā divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas, taču ne vēlāk kā triju gadu laikā no vakcinācijas dienas.

Kompensāciju var pieprasīt tie cilvēki, kuri vakcināciju veikuši Latvijā ar Eiropas Zāļu aģentūrā reģistrētu vakcīnu un veselībai vai dzīvībai nodarītais kaitējums ir tieši saistīts ar vakcīnas izraisītu blakusparādību, kas norādīta zāļu jeb vakcīnu lietošanas instrukcijā, kā rezultātā radušies paliekoši vai ilgstoši veselības traucējumi, kuru dēļ pacienta pašaprūpe un funkcionalitāte nav atjaunojusies vismaz 26 nedēļu laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu