Video Kurš varētu būt nākamais premjerministrs? Ekspertu domas dalās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru kabineta Zaļā zāle.
Ministru kabineta Zaļā zāle. Foto: Zane Bitere/LETA

Par to, kurš varētu būt nākamais Latvijas premjerministrs pēc Krišjāņa Kariņa demisijas, ekspertu viedokļi dalās, tomēr viņi piekrīt, ka, visticamāk, tas būs kāds "Jaunās Vienotības" (JV) pārstāvis, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

"Man šķiet, ka Krišjānis Kariņš ir izvēlējies labu brīdi, kad atkāpties no amata. Viņš atrodas popularitātes... neteikšu, ka virsotnē, bet tuvu tai savu vēlētāju vidū, vienlaikus ir acīmredzami, ka ir sākusies lejupslīde, un šādos apstākļos politiķim ir labāk demisionēt tad, kad viņš vēl ir populārs," sprieda sabiedriskās politikas centra "Providus" direktore, politoloģe Iveta Kažoka.

Runājot par iespējamiem premjera amata kandidātiem, Kažoka redz trīs kandidātus, "kas, manuprāt, gribētu būt premjerministri.

Viens ir Arvils Ašeradens, finanšu ministrs, Evika Siliņa, labklājības ministre, un Anda Čakša, izglītības un zinātnes ministre. No šiem trim kandidātiem, manuprāt, vislabākās izredzes ir Ašeradenam vai Siliņai".

Politologs, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens savukārt atzina, ka viņam "patiešām ir žēl, ka Latvijas sabiedrība ir pazaudējusi šos divarpus mēnešus un tie ir veltīti, lai izglītotu Kariņa kungu un JV par dažām ābeces patiesībām politikā".

Ikstens arī norādīja, ka Kariņš "bieži vien maina savus viedokļus, un visnotaļ dramatiski, kā tas arī ir gadījies tagad, kad viņš vēl piektdien teica, ka nemetīs plinti krūmos, bet šodien pusdienlaikā plinte aizlidoja krūmos ar plašu vēzienu".

Politoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle domā, ka arī JV saprot, ka "vislabāk būtu ne tikai trīs partijas".

"Varbūt, ka šī personāliju nomaiņa varētu būt veids, kā tuvināt "Apvienoto sarakstu" valdībai un ļaut teikt, ka šādā gadījumā viņi ir gatavi pievienoties un veidot četru partiju valdību," sacīja Metla-Rozentāle.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien, 14. augustā, sasauktajā preses konferencē nāca klajā ar paziņojumu, ka atkāpsies no premjera amata.

Kariņš sacīja, ka valsts attīstībai ir vajadzīgs daudz kas, bet pamatā spēcīga un dinamiska valdība, kas var pieņemt grūtus lēmumus. Kā apgalvoja premjers, pēc ilgām sarunām esot skaidrs, ka ''Apvienotais saraksts'' (AS) un Nacionālā apvienība (NA) dara visu, lai bremzētu jebkuru mēģinājumu ieviest valdībā dinamiskāku darbu. Ja nevar rast dinamismu šajā valdībā, tad ir nepieciešama jauna valdība, uzsvēra politiķis.

Kariņš arī norādīja, ka aicinājis JV valdi un frakciju izvirzīt jaunu nākamo premjera amata kandidātu.

Kariņš arī vairs nepretendēs uz Ministru prezidenta amatu.

Kariņš pateicās ministriem par paveikto darbu, kā arī vēlētājiem - par izrādīto uzticību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu