Krievijā nopratināti deviņus un desmit gadus veci bērni, kuru māte apsūdzēta Krievijas armijas "diskreditēšanā"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērni. Attēls ilustratīvs.
Bērni. Attēls ilustratīvs. Foto: Zane Bitere/LETA

Krievijā, Arhangeļskas apgabala Mirnijas pilsētā, kā liecinieki tika izsaukti advokātes Lidijas Prudovskajas bērni, kuru māte tiek apsūdzēta vairākkārtējā Krievijas armijas "diskreditēšanā", ziņo "Meduza".

Nopratināšana notika 31. jūlijā. Brālis un māsa tika pratināti atsevišķi, katrs 15 minūtes. Izmeklētājas sarunu ar deviņgadīgo Alisi un desmitgadīgo Žeņu novērojusi izglītības psiholoģe un bērnu tiesību iestāžu pārstāvis.

Prudovskaja pirms pratināšanas bērniem stāstīja par viņu tiesībām un par iespēju atsaukties uz Satversmes 51.pantu - "Nevienam nav pienākuma liecināt pret sevi, savu dzīvesbiedru un tuviem radiniekiem."

Pēc Prudovskajas teiktā, bērni pēc pratināšanas par pieaugušo spiedienu nesūdzējās, taču pati situācija meitu ļoti nobiedējusi. Viņa lūgusi mammu vairs nesūtīt viņu pie izmeklētāja.

Aptaujātie juristi stāstīja, ka nopratināšana veikta saskaņā ar likumu, taču pats lēmums lietā iesaistīt nepilngadīgos viņus pārsteidzis. Viņi neizslēdza, ka tas bijis mēģinājums izdarīt spiedienu un iebiedēt apsūdzēto.

Šī metode "var kļūt par normu "politiskos" gadījumos," brīdināja advokāte Māra Davtjana.

Prudovskaja bažījas, ka varas iestādes, aizbildinoties ar krimināllietu, viņai varētu atņemt desmit gadus veco Žeņu, kuru viņa adoptēja.

"Es nevaru iedomāties, ko viņi varētu izdomāt, lai viņu man atņemtu. Bet, tā kā mūsu valstī likumi netiek īpaši ievēroti, ir bažas, ka viņi var kaut kā izmantot šo krimināllietu," viņa sacīja.

2022. gada septembrī Prudovskaja tika saukta pie administratīvās atbildības par pretkara ierakstiem "VKontakte" platformā, un 2023. gada jūlijā kļuva zināms, ka pret viņu jau ir ierosināta krimināllieta par atkārtotu Krievijas armijas "diskreditēšanu". Uz pretināšanu izsauca gan viņu pašu, gan viņas bērnus. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu