"Tas varēja sliktākajā gadījumā beigties pat letāli." Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija komentē Uģa Kuģa rīcību pret dēlu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "Ģimene burkā"

Interneta vidē zibenīgi izplatījies video fragments no raidījuma "Ģimene burkā", kur tā dalībnieks Uģis Kuģis jaunāko dēlu, kurš ir nepilnu pusotru gadu vecs, brutāli iesviež gultā. "Apollo.lv" sazinājās ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja vietnieci Valentīnu Gorbunovu, kura nenoliedzami atzīst - šāda rīcība nav pieļaujama.

Jau rakstījām, ka video fragmentā redzams, ka Uģis Kuģis paņem mazāko dēlēnu un brutāli iesviež gultā, bet sieva Linda tikmēr vien sēž un noskatās, neizrādot nekādas emocijas. Dēlēns raudāja, un Uģis teica: "Kas atkal tev ir slikti?", uz ko Linda atbildēja, ka viņš ir sabijies. Tikmēr vecākais dēls vēroja situāciju no malas.

Situāciju komentē VBTAI: "Šajā epizodē faktiski ir vairāki aspekti. Viens no tiem ir - ko šāda pieauguša cilvēka rīcība var nodarīt bērnam, kuram ir nepilns pusotrs gads. Cik var redzēt sižetā, bērns tika sviests no pietiekami liela attāluma un iemests gultā,

tas faktiski varēja beigties pietiekami smagi bērnam.

Šādā veidā rīkojoties, nevar paredzēt to, ar cik lielu spēku bērns gultā ietrieksies, un viņš tikpat labi varēja atsisties ar galvu pret sienu, kā rezultātā varēja gūt pat lūzumus. Es negribu spekulēt, neesmu mediķis, bet šāda rīcība bērnam varēja radīt ļoti lielas fiziskas veselības problēmas. Ja mēs runājam par mentālas dabas problēmām, tad sižetā redzams, ka bērniņš iekrīt gultā un pēc mirkļa sāk raudāt.

No tā mēs teorētiski varam secināt, ka bērnam pirmajā brīdī šis trieciens bija šoks, un mēs jau nezinām, kā sekas var izpausties nākotnē.

Sākot ar psihosomatiku, ka, piemēram, viņš pēc šāda šoka var kļūt raudulīgs, slikti gulēt, tamdēļ, ka no šī lielā pārdzīvojuma var izjust fiziskas sāpes kādā no ķermeņa daļām. 

Nākamais aspekts - mēs video redzam, ka blakus ir lielākais brālis, kurš to visu redz.

Faktiski ar šādu rīcību vecāks māca, ka šāda rīcība ir adekvāta, ka ar otru var šādi izrīkoties.

Tas arī ir ļoti satraucošs signāls, kā mēs mācām bērnam konfliktu risināšanas aspektu, līdzjūtību vai iecietību pret otru."

"Mēs, protams, līdz galam nevaram zināt, kas ir tie trigeri, kas izsauca šo tēva rīcību, bet, lai kas tas būtu, kadrā mēs redzam arī otru vecāku. Un, protams, grūti pateikt, vai otrs vecāks varēja kaut kādā veidā noreaģēt un panākt, ka bērns netiek aizmests.

Ir jāsaprot, ka situācijā, kurā notiek nelāgas lietas ar bērnu, atbildīgi ir abi vecāki."

"Ja mēs runājam par to, ko mēs ar šo situāciju iesāksim, tad stāsts ir par ģimeni, par ģimenisku vidi. Lai izvērtētu, vai bērniem ir droši apstākļi ģimenē no vecāku audzināšanas aspekta, mēs lūgsim iesaistīties attiecīgo bāriņtiesu, runāt ar vecākiem. Tālāk jau viņu kompetencē skatīties, vai šī situācija ir risināma caur citiem rīcības aspektiem, aprunājoties ar vecākiem. Varbūt ir nepieciešams papildināt zināšanas par bērna vecuma posmu vai ko šāda situācija bērnam var nodarīt, kā arī par stresa mazināšanas iespējām u.tml.

Šova veidotāji VBTAI nav vērsušies

Šova veidotāji neesot ziņojuši par šo situāciju Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, un dienā, kad šis video strauji izplatījies tīmeklī, inspekcija mēģinot sazināties ar kanālu, tomēr līdz šim bez rezultātiem.

"Mēs vērsīsimies pie šova veidotājiem. Pat ja šova laikā šāds incidents notika, tomēr ir jārunā un jāstrādā pie tā, ka šī epizode nevar aiziet publiski, īpaši, ņemot vērā, ka šim cilvēkam [Uģim Kuģim] ir pietiekami daudz sekotāju sociālajā vidē."

Tāpat inspekcijā iesaka izvērtēt, vai konkrētais personāžs atbilst kaut kādām cilvēciskajām vērtībām, ko šķietami sludina.

Inspekcijā uzsver, ka, viņuprāt, šādai epizodei nebija jāparādās televīzijā. Un, ja arī šāda epizode ir pārraidīta TV ekrānos, ir bijis nepieciešams komentārs no raidījuma veidotājiem par šādas rīcības nepieļaujamību.

"Ir jādod noteikti signāls sabiedrībai, ka, neskatoties uz to, ka šis cilvēks varbūt ir kādas sabiedrības elks vai līderis, ka

vardarbība pret bērnu nav pieļaujama un ka šāda rīcība pret bērnu vispār varēja sliktākajā gadījumā beigties pat letāli."

"Arī cilvēki, kuri filmēja un montēja šo sižetu, būtībā ir atbildīgi par šo situāciju. Ja mēs raugāmies no bērna labāko interešu viedokļa, tad normatīvs mums pasaka, ka jebkura iedzīvotāja pienākums ir sargāt bērna veselību un drošību un ziņot, ja saskata kādus pārkāpumus. Mums ir jāsaprot, ka tas ir stāsts par bērnu. 

Aicinājums raidījuma veidotājiem padomāt arī par bērna labākajām interesēm ilgtermiņā, jo šis sižets ir internetā un nekad nepazudīs. Un apdomāt, kādu ietekmi tas var atstāt uz bērna dzīvi."

Vaicājot, vai, pirms "Apollo.lv" uzrunāja VBTAI, kāds cits sniedzis informāciju par redzēto, inspekcija apgalvo, ka nē, tāpēc, izmantojot iespēju, Gorbunova aicina: "Aicinu sabiedrību nepalikt vienaldzīgiem! Ja kāds redz vardarbību pret bērnu televīzijā, uz ielas vai vienalga kur, par to ir jāziņo!"

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka lūdza komentāru arī raidījuma vadītājiem. Nu arī kanāls sniedzis atbildi, uzsverot, ka raidījuma veidotāji nesaskatīja prettiesisku rīcību, fizisku vai emocionālu cietsirdību pret bērnu, kas varētu radīt kaitējumu dzīvībai vai veselībai.

Raidījuma veidotāju komentārs: "Redzētais izgriezums no ģimeņu attiecību realitātes šova "Ģimene burkā" sērijas ir raisījis sabiedrībā rezonansi. Bērnu audzināšana ir vislielākā dzīves skola pieaugušajiem, jo liek savu uzvedību vērot no malas, veicinot personīgo un cilvēcīgo izaugsmi. Audzināšanas procesā kļūdīties ir tikai cilvēcīgi, taču katra vecāka atbildība ir atrast un pilnveidot savas audzināšanas prasmes, lai notikušās situācijas neatkārtotos.

Kuģu ģimene šovā piedalās jau 5. sezonu, un, kā liecina raidījumu veidotāju komanda, viņi šajā laikā nav saskatījuši vai sajutuši vardarbības pazīmes pret bērniem, tieši otrādi, ģimenē valda mīlošas un cieņpilnas attiecības starp vecākiem un bērniem.

Vēlamies vērst uzmanību, ka filmēšanas procesā raidījuma veidotāji nesaskatīja prettiesisku rīcību, fizisku vai emocionālu cietsirdību pret bērnu, kas varētu radīt kaitējumu dzīvībai vai veselībai.

Esot kopā ar Kuģu ģimeni, filmēšanas komanda un kanāls var apstiprināt, ka kopējā vide un drošība ir ģimenes galvenā prioritāte."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu