Uģis Kuģis rīcību pret jaunāko dēlu dēvē par "spēli, kas izvērtās neveikli" (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ugis.kugis/Instagram

Svētdienas, 17. septembra, vakarā "Ģimene burkā" dalībnieki Kuģu ģimene "Instagram" tiešraidē komentēja skandālu, kurā tika ierauti pēc tam, kad interneta vidē sāka izplatīties video no "Ģimene burkā" epizodes, kurā Uģis Kuģis gultā iesvieda savu jaunāko dēlu.

Jau rakstījām, ka video fragmentā redzams, ka Uģis Kuģis paņem mazāko dēlēnu un brutāli iesviež gultā, bet sieva Linda tikmēr vien sēž un noskatās, neizrādot nekādas emocijas. Dēlēns raudāja, un Uģis teica: "Kas atkal tev ir slikti?", uz ko Linda atbildēja, ka viņš ir sabijies. Tikmēr vecākais dēls vēroja situāciju no malas.

"Šī ažiotāža, kas tika sacelta, ir liels pārpratums. Pirmkārt, jo tas bija izgriezts ārā no sērijas, otrkārt, nebija nekādu negatīvu emociju vai dusmu," saka Uģis Kuģis.

"Jā, mēs kā vecāki sakām - bērnus nevajag mētāt. Tas metiens noteikti nebija aiz dusmām. Es ļoti labi redzēju, kur es viņu metu," – to sakot, pasmejas gan Uģis, gan Linda. 

Uģis Kuģis teic, ka šāda mētāšana esot kā spēle starp viņu un dēlu, kas esot veikta ne reizi vien. Kā ģimene apgalvo, ierasti jaunākais dēls smejas, bet šoreiz esot nobijies. "Sanāca neveikli. Sauksim to tā, spēlēšanās ar Atulu, un kā parasti viņš smejas, šajā reizē viņš ieraudājās un nobijās, nezinu, no kamerām vai ko."

"Mēs gan neattaisnojamies. Atbildēsim par visām sekām, kas ir notikušas. Mēs nosodām jebkura veida agresivitāti pret bērniem. Tas bija ļoti neveikli izgriezts no konteksta; ja kādam interesē, kā mēs dzīvojam, varat nākt padzīvot pie mums, paskatīties, kā mēs audzinām bērnus."

Sarunai pievienojas Linda: "Mēs noteikti neesam ideāli vecāki, mēs mācāmies. Protams, pieļaujam arī kļūdas, bet katrā ziņā bērniem pāri mēs nedarām ne fiziski, ne emocionāli." Linda arī skaidroja savu rīcību, kāpēc sēdēja mierīgi un nereaģēja:

"Sēdēju mierīgi, jo nekas briesmīgs nebija noticis. Tādā ziņā, ka redzēju, ka Uģis neizturējās ļauni pret manu dēlu, tas ir tēvs, kurš gribēja viņu iemest gultā un pajokoties."

Tiešraides turpinājumā Kuģi atbildēja arī uz sekotāju jautājumiem.

Jāatgādina, ka Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai gan bija cits viedoklis. Sarunā ar "Apollo.lv" VBTAI vadītāja vietniece Valentīna Gorbunova nenoliedzami atzina - šāda rīcība nav pieļaujama. Inspekciju satraucot vairāki aspekti no redzētā.

"Šajā epizodē faktiski ir vairāki aspekti. Viens no tiem ir - ko šāda pieauguša cilvēka rīcība var nodarīt bērnam, kuram ir nepilns pusotrs gads. Cik var redzēt sižetā, bērns tika sviests no pietiekami liela attāluma un iemests gultā,

tas faktiski varēja beigties pietiekami smagi bērnam.

Šādā veidā rīkojoties, nevar paredzēt to, ar cik lielu spēku bērns gultā ietrieksies, un viņš tikpat labi varēja atsisties ar galvu pret sienu, kā rezultātā varēja gūt pat lūzumus. Es negribu spekulēt, neesmu mediķis, bet šāda rīcība bērnam varēja radīt ļoti lielas fiziskas veselības problēmas. Ja mēs runājam par mentālas dabas problēmām, tad sižetā redzams, ka bērniņš iekrīt gultā un pēc mirkļa sāk raudāt."

Nākamais aspekts - mēs video redzam, ka blakus ir lielākais brālis, kurš to visu redz.

Faktiski ar šādu rīcību vecāks māca, ka šāda rīcība ir adekvāta, ka ar otru var šādi izrīkoties.

Tas arī ir ļoti satraucošs signāls, kā mēs mācām bērnam konfliktu risināšanas aspektu, līdzjūtību vai iecietību pret otru."

"Ja mēs runājam par to, ko mēs ar šo situāciju iesāksim, tad stāsts ir par ģimeni, par ģimenisku vidi.

Lai izvērtētu, vai bērniem ir droši apstākļi ģimenē no vecāku audzināšanas aspekta, mēs lūgsim iesaistīties attiecīgo bāriņtiesu, runāt ar vecākiem,"

sacīja Gorbunova.

Inspekcijā uzsver, ka, viņuprāt, šādai epizodei nebija jāparādās televīzijā. Un, ja arī šāda epizode ir pārraidīta TV ekrānos, ir bijis nepieciešams komentārs no raidījuma veidotājiem par šādas rīcības nepieļaujamību.

Jau vēstīts, ka "Apollo.lv" lūdza komentāru arī raidījuma vadītājiem. Nu arī kanāls sniedzis atbildi, uzsverot, ka raidījuma veidotāji nesaskatīja prettiesisku rīcību, fizisku vai emocionālu cietsirdību pret bērnu, kas varētu radīt kaitējumu dzīvībai vai veselībai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu