VIDEO Sazvērestības teoriju "karaliene" apmetas Kanādas ciematā un nokaitina vietējos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/Scanpix

Pēdējo gadu gaitā Kanādu ar kemperiem un citiem motorizētiem transportlīdzekļiem apceļo Romana Didulo - sazvērnieku kopienas "QAnon" atbalstītāja un pašpasludināta "Kanādas karaliene". Tagad viņa ar saviem atbalstītājiem apmetusies pamestā skolā Ričmoundas ciematā, kur ar savu klātbūtni tracina vietējos iedzīvotājus, ziņo raidsbiedrība BBC. 

Vietējie mediji ziņo, ka Didulo ar aptuveni 15 līdz 25 sekotājiem 150 cilvēku apdzīvotajā ciematā uzturas apmēram nedēļu. Īsi pēc ierašanās ciemata iedzīvotāji grupiņai likuši pārvākties.

Aptuveni 100 vietējo iedzīvotāju svētdien, 24. septembrī, apkārt skolai brauca ar traktoriem un smagajām automašīnām, pieprasot kompānijas aiziešanu. Vietējā medija "Community TV" pārstāvis Tomass Foužērs norāda, ka grupiņa ievākusies vienīgajā vietā, kur vietējie bērni var droši spēlēties un braukt ar divriteņiem. "Situācija ir nokaitēta," viņš norādīja. 

Pašpasludināta "Kanādas karaliene" 

48 gadus vecā Didulo pusaudzes vecumā no Filipīnām pārvācās uz Kanādu. Jaunajā dzīvesvietā viņa nodibināja vairākus uzņēmumus, kā arī 2020. gadā izveidoja savu sīkpartiju. 

Sekojot sazvērestības teorijas "QAnon" piekritēju ieteikumiem, viņa ap sevi izveidoja piekritēju loku, paziņoja, ka ir gāzusi Kanādas leģitīmo valdību, un pasludināja sevi par Kanādas karalieni. Viņa stāsta, ka "karalienes" titulu atbalsta slepenas, bet ietekmīgas ASV bruņoto spēku institūcijas.

QAnon ir sazvērnieku kopiena, kas veidojusies no nepamatotas sazvērestības teorijas. Šī teorija balstās labējā ekstrēmismā un ietver uzskatu, ka sātanisti, kas pārvaldot ASV politiku un plašsaziņas līdzekļus, seksuāli izmantojot bērnus, dzerot viņu asinis un pretojoties ASV bijušajam prezidentam Donaldam Trampam, kurš ar viņiem slepeni cīnās. 

Nav konkrēti zināms, cik daudz cilvēku atbalsta QAnon kustību, taču zināms, ka atbalstītāju skaits nav mazs - iespējams, pat vairāki miljoni.

Didulo ar sekotājiem izplata ar QAnon saistīto ideju, ka Tramps īsteno slepenu karu pret valdībā nonākušiem sātanistiem un pedofiliem valdībā, medijos un tirgū. Viņas kolektīvs aktīvi sludina arī idejas, kas saistītas ar pretošanos vakcinācijai. 

Čethemas universitātes profesore Kristīna Sarteši raidsabiedrībai BBC norāda, ka Didulo regulāri draud nogalināt tos, kas publiski iebilst pret viņas sludināšanu. "Šis nav nekaitīgs kults," saka profesore.

Žurnālists Foužērs atzīmē, ka kopš ziņošanas par grupas aktivitātēm ir saņēmis nāves draudus. 

Zināms, ka līdz otrdienai, 26. septembrim, grupa vēl joprojām nav pametusi ciematu.

Ekstrēmisti Ričmoundā noskaņoti uz palikšanu

Ziņots, ka Didulo ar saviem sekotājiem Saskačevanas provincē, kur atrodas Ričmounda, uzturas vairākas nedēļas. Septembra sākumā vietējie iedzīvotāji viņus padzina no mazās pilsētas Kemsekas. Taču tagad izskatās, ka grupa ir noskaņota palikt Ričmoundā. 

Foužērs norāda, ka grupa meklē santehniķus un celtniekus, kas brīvprātīgi palīdzētu būvēt dažādas ēkas. Citi Didulo piekritēji, kas uzturas citās pilsētās, vietnē "Telegram" paziņojuši, ka plāno Ričmoundā ierasties oktobrī. 

Ričmoundas iedzīvotāju izredzes padzīt grupu no skolas ir ierobežotas, jo teritorija pieder privātpersonai. Ciemata mērs Breds Millers norāda, ka grupa līdz šim nav pastrādājusi neko nelikumīgu.

Saskačevanas policija gan norādīja, ka protestā 24. septembrī ziņots par uzbrukumu un par to sākta izmeklēšana. 

Profesore Sarteši bažījas, ka ar laiku varētu notikt kāds nopietns incidents. "Pārāk bieži šādi gadījumi tiek ignorēti, līdz notiek kas nopietns. Es nezinu, kā šis beigsies, un nevaru pateikt, vai varam gaidīt kādu briesmīgu atgadījumu. Es gan ļoti ceru, ka tā nebūs."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu