Azerbaidžāna vēlas, lai etniskie armēņi paliktu Kalnu Karabahā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Etniskie armēņi dodas bēgļu gaitās no Kalnu Karabahas.
Etniskie armēņi dodas bēgļu gaitās no Kalnu Karabahas. Foto: EPA/Scanpix

Azerbaidžāna vēlas, lai etniskie armēņi paliktu Kalnu Karabahā, ceturtdien paziņojumā apliecināja Azerbaidžānas Ārlietu ministrija.

"Mēs aicinām iedzīvotājus armēņus nepamest savas mājas un kļūt par daļu no Azerbaidžānas daudznacionālās sabiedrības," teikts paziņojumā, kas izplatīts pēc tam, kad dažu dienu laikā Kalnu Karabahu pametusi jau vairāk nekā puse tās iedzīvotāju.

Armēnijā jau ieradušies 70 000 no Kalnu Karabahas 120 000 iedzīvotāju, liecina Erevānas aplēses.

Kalnu Karabahas valdība ceturtdien piekrita visu savu varas struktūru izformēšanai līdz gada beigām.

Vēl pirms Baku pēdējā paziņojuma Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans apsūdzēja Azerbaidžānu, ka tā, izspiežot iedzīvotājus no strīdus reģiona, veic "etnisko tīrīšanu".

"Nikols Pašinjans lieliski zina, ka iedzīvotāji armēņi pamet Karabahu paši pēc savas gribas," paziņojumā norādīja Azerbaidžānas Ārlietu ministrija.

"Tas ir personīgs lēmums, kam nav nekāda sakara ar piespiedu migrāciju," apgalvoja ministrija.

Pēc Azerbaidžānas armijas 19. septembra zibensofensīvas vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestādes nākamajā dienā faktiski kapitulēja Baku priekšā.

Lai gan Azerbaidžāna solījusi Kalnu Karabahā respektēt etnisko armēņu tiesības, daudzi strīdus reģiona iedzīvotāji nolēmuši bēgt, baidoties no Azerbaidžānas represijām un vardarbības, kā arī ņemot vērā Azerbaidžānā gadu desmitiem teju oficiālās ideoloģijas līmenī pastāvošo naidu pret armēņiem un Armēniju.

Foto: Etniskie armēņi dodas bēgļu gaitās no Kalnu Karabahas

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu