Sestdien Ķemeros, Salacgrīvā, Kolkā un Līgatnē notiks Rudens Putnu dienu pasākumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zilgma Kukle/LETA

Šodien rudens Putnu dienu pasākumi notiks tostarp Ķemeros, Salacgrīvā, Kolkā un Līgatnē, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Ķemeru Nacionālā parka dabas centra vadītāja Agnese Balandiņa.

Rudenī tiek atzīmētas Eiropas Putnu vērošanas dienas, kad ikviens interesents un arī putnu vērošanas entuziasts tiek aicināti piedalīties īpašos pasākumos, vērojot un iepazīstot līdzās esošos putnus.

Šodien Ķemeru Nacionālajā parkā no plkst.9 līdz 13 un no plkst.14 līdz 17 notiks putnu vērošanas ekskursijas ar ornitologu Dmitriju Boiko. Ekskursiju dalībnieki ar autobusu tiks nogādāti uz Kaņiera ezeru un Dunduru pļavām.

Visas dienas garumā pie Ķemeru Nacionālā parka dabas centra Meža mājas būs iespēja veikt digitālo putnu trasi ar izlaušanās spēles elementiem.

Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā būs iespējams klausīties un vērot putnu dažādību. Plkst.10 no Salacgrīvas pludmales stāvlaukuma sāksies neliels pārgājiens kopā ar ornitologu Mārtiņu Plataci, lai divu stundu laikā iepazītu putnus piekrastes kāpu mežā, pakāptos "kalnā" un vērotu putnus Salacas grīvā un Salacgrīvas piekrastē.

Slīteres Nacionālajā parkā no plkst.10 līdz 13 varēs doties pārgājienā kopā ar biologu Ritvaru Rekmani pa Kolkas ciemu un ragu un iepazīt putnu daudzveidību vienā no labākajām putnu vērošanas vietām Latvijā.

Šo vietu migrācijas laikā šķērso miljoniem putnu, kuri pavasarī migrē uz ligzdošanas vietām ziemeļos un rudenī ceļo atpakaļ uz dienvidiem. Tikšanās plkst.10 stāvlaukumā pie Kolkas luterāņu baznīcas.

Līgatnes dabas taku Bišu pļavā plkst.11-15 kopā ar putnu vērotāju un veterinārārstu Arno Klevinski varēs tuvāk iepazīt Līgatnes dabas takās dzīvojošās pūces, izmēģināt jauno interaktīvo spēli "Pūčuks".

Pirmajām 50 ģimenēm vai draugu grupām būs iespēja izveidot savu putnu barotavu.

Barotavas izgatavošanas laikā arī informēs, kad putnus vajag barot un kad labāk to nedarīt, ar ko piebarot un kādus gardumus putniem labāk piedāvāt.

Rudenī notiekošās Putnu dienas ir daļa no starptautiskas iniciatīvas - 1993.gadā aizsāktās Eiropas Putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb "EuroBirdwatch", ko organizē lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē "BirdLife International". To Latvijā pārstāv Latvijas Ornitoloģijas biedrība, kas ar sadarbības partneriem piedāvā plašu putnu vērošanas pasākumu loku.

Ķemeru Nacionālā parka Ceļotāju dienās varēs vērot putnus un piedalīties citās aktivitātēs

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sadarbībā ar Ķemeru Nacionālā parka reģiona uzņēmējiem un pašvaldībām šodien un rīt rīko tradicionālās Ceļotāju dienas.

Pasākuma vadmotīvs šogad ir "atklājumi" jeb teritorijas jaunās iespējas. Piemēram, virkne jaunu audiogida maršrutu piekrastes ciematos, atjaunota senā zvejnieku sēta "Gaiķi", Melnezera laivu koncerts, ģimenēm piemērots velobrauciens, paaugstinātas grūtības pārgājiens dabā un citi. 

Interesentiem pieejama arī fotogrāfa Andra Eglīša Latvijas putnu izstāde "Mākslas takā" atpūtas bāzē "Valguma pasaule", kā arī ābolu žāvēšana un ievārījumu vārīšana Džūkstes pasaku muzejā, laivu brauciens pa Vēršupīti, pastaiga starp divām upēm Lapmežciemā kopā ar vietējo gidu un ģimeņu velobrauciens ar pikniku pie ugunskura.

Jaunums Ceļotāju dienu programmā ir dabas izglītības piedāvājums ģimenēm Jaunķemeros - vispirms izzinoša pastaiga dabā kopā ar dabas gidu, pēc tam gūto zināšanu un iespaidu atainojums radošajā darbnīcā, veidojot ģipša atspiedumus.

Jau trešo reizi Ceļotāju dienās notiks vakara koncerts laivās "Melnezera skaņas". Šodien no plkst.18 līdz 20 koncertēs dziedātāja Ineta Rudzīte un ģitārists Ēriks Upenieks. Ar savu laivu dalība pasākumā ir bez maksas.

Vairākos pasākumos vietu skaits ir ierobežots, tādēļ nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, kā arī daļa pasākumu notiek par maksu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu