"Nav ne pilītes." Olīveļļas cenu kāpuma dēļ Grieķijā pamatīgi apzog lielu uzņēmumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Georgios Tsichlis/Shutterstock

Grieķijas olīveļļas uzņēmumam zaudējumus nodarījuši zagļi, kuri nozaga produktus vairāk nekā 388 000 ASV dolāru vērtībā, vēsta ārvalstu mediji.

Aptuveni 37 tonnas jeb aptuveni 9000 galonu olīveļļas pagājušajā nedēļā nozaga no "Polygyros" olīveļļas kooperatīva, kurā ietilpst aptuveni 200 vietējo ražotāju.

Zagļi arī citviet nozaga eļļu – aptuveni 100 kilogramus. "Eļļa ir beigusies. No tās palicis ļoti maz," pavēstīja zemnieks Janiss Keliafanoss.

Uzņēmuma darbiniekiem uzskata, ka zaudējumus nodarījis kāds, kurš strādā kooperatīvā. "Tvertnēs nav ne pilītes eļļas," stāstīja vietējo ražotāju jurists Tanasis Jovanūdass.

Šogad ir slikts ražas gads, kas izraisījis olīveļļas cenu kāpumu. Eiropa faktiski ir palikusi bez vietējām olīveļļas piegādēm vairāku iemeslu dēļ, vēsta medijs "The Guardian".

Pēdējo vairāku gadu laikā ekstremālie laikapstākļi, mežu ugunsgrēki un sausuma viļņi ir būtiski ietekmējuši olīvkoku ražu.

Spānijā, kas iepriekš nodrošināja pusi no olīveļļas piegādēm, ražotājiem noliktavās ir atlikušas 115 000 tonnas olīveļļas. Salīdzinājumam – rezerves sarūk par aptuveni 60 000 tonnām katru mēnesi.

Lai apmierinātu pieprasījumu, Eiropas kompānijas ir spiestas importēt olīveļļu no Dienvidamerikas.

Uzņēmuma "Filippo Berio Lielbritānijas nodaļas vadītājs Volters Zanre paziņojis: "Šodien iegādāties olīveļļu ir teju neiespējami. Visi krājumi ir izpārdoti."

Olīveļļas ražošanas apjomi visā pasaulē ir samazinājušies par vairāk nekā pusi. Piemēram, šogad ražošanas apjoms ir 2,4 miljoni tonnu un neatbilst pieprasījumam, kas ir 3 miljoni tonnu. Spānija prognozē, ka šī gada raža būs 650 000 tonnu, kas ir ievērojami mazāk nekā iepriekš iegūtās 1,3 miljoni tonnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu