Izraēla turpina uzlidojumus Gazas joslā, Rietumkrastā un Sīrijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Izraēla aizvadītajā naktī un šodien veikusi gaisa uzlidojumus Gazas joslā, kā arī divām lidostām Sīrijā un palestīniešu kaujinieku bāzei Rietumkrastā.

Izraēla šorīt veikusi gaisa uzlidojumus Gazas joslas dienvidos un paziņojusi, ka pastiprinās uzbrukumus anklāva ziemeļos.

Palestīniešu mediji ziņoja, ka Izraēlas triecienā Hānjūnisā, Gazas joslas dienvidos, nogalināti vismaz 11 palestīnieši. Mediji vēstīja, ka Izraēla uzbrūk arī Rafahai.

Izraēlas armijas pārstāvis sakariem ar presi Daniels Hagari sestdien aicināja Gazas joslas iedzīvotājus pārvietoties uz dienvidiem, lai neciestu uzlidojumos. "Savas drošības labad pārvietojieties uz dienvidiem. Mēs turpināsim uzbrukt Gazas pilsētas rajonā un pastiprināsim uzbrukumus," sestdien Izraēlas žurnālistiem sacīja Hagari.

Izraēlas armija šodien paziņoja, ka uzbrukusi arī teroristu nometnei Dženinā, Rietumkrastā. Armija apgalvoja, ka tur mošejā slēpusies grupējuma "Hamās" šūniņa.

Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamās" 7.oktobrī veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlas teritorijā. "Hamās" uzbrukumā Izraēlā noslepkavoti vairāk nekā 1400 cilvēku.

Izraēla atbildēja ar pretuguni un ir savilkusi karavīrus un kara tehniku pie Gazas joslas robežas. Izraēlas bombardēšanā Gazas joslā nogalināti vismaz 4385 cilvēki, apgalvo Gazas joslas Veselības ministrija.

Kopš kara sākuma Irānas atbalstītais Libānas grupējums "Hizbollah" un sabiedroto palestīniešu grupējumi teju katru dienu iesaistījušies apšaudēs ar Izraēlas spēkiem pie Libānas robežas, un pieaugusi spriedze Rietumkrastā, kur Izraēlas spēki cīnās ar kaujiniekiem bēgļu nometnēs un pēdējās dienās veikuši divus gaisa uzlidojumus.

Izraēla, iespējams, gatavojas sākt sauszemes ofensīvu Gazas joslā, bet armija ir atzinusi, ka, neraugoties uz rīkojumiem par evakuāciju, Gazas ziemeļu daļā joprojām ir simtiem tūkstošu palestīniešu civiliedzīvotāju. Arī risks izraisīt plašāku karu ar "Hamās" sabiedrotajiem Libānā un Sīrijā, iespējams, pamudinājis Izraēlu vilcināties ar sauszemes ofensīvu.

Gazas joslā sestdien no Ēģiptes caur Rafāhas robežas šķērsošanas punktu tika ievestas kopš Izraēlas un palestīniešu grupējuma "Hamās" kara sākuma pirmās humānās palīdzības kravas. Kopumā Gazas joslā sestdien no Ēģiptes iebraukušas 20 kravas automašīnas, apliecināja korespondenti abās robežas pusēs.

Taču palīdzības darbinieki norādīja, ka ar to ir par maz, lai risinātu pieaugošo humāno krīzi Gazā, kur puse no 2,3 miljoniem teritorijas iedzīvotāju ir pametuši savas mājas. Pārpildītajās slimnīcās trūkst medicīnisko piederumu un degvielas ģeneratoriem, un ārsti ir spiesti veikt operācijas ar šujamām adatām, izmantojot virtuves etiķi kā dezinfekcijas līdzekli un bez anestēzijas.

Palestīniešiem, kas patvērušies ANO pārvaldītajās skolās un telšu nometnēs, trūkst pārtikas un viņi dzer netīru ūdeni. Pirms vairāk nekā nedēļas tika slēgta vienīgā teritorijas elektrostacija, kas izraisīja elektrības padeves pārtraukumu visā teritorijā un ūdens un sanitāro sistēmu sabrukumu. ANO humānās palīdzības aģentūra brīdināja, ka tīra ūdens trūkuma dēļ pieaug vējbaku, kašķa un caurejas gadījumu skaits.

"Hamās" pārvaldītās Gazas joslas Iekšlietu ministrija ziņoja, ka naktī uz svētdienu Izraēlas gaisa spēki veica triecienus visā teritorijā, tai skaitā dienvidu rajonos, kur Izraēla palestīniešiem bija ieteikusi meklēt patvērumu. Hānjūnisā sestdienas vakarā gaisa triecienā cieta kafejnīca, kur cilvēki bija sapulcējušies, lai uzlādētu savus telefonus. Tuvējā slimnīca ziņoja, ka 12 cilvēki tika nogalināti un 75 ievainoti.

Izraēlas armija apgalvo, ka uzbrūk "Hamās" locekļiem un objektiem, bet nemērķē uz civiliedzīvotājiem. Palestīniešu kaujinieki tikmēr turpina raķešu uzbrukumus Izraēlai, un "Hamās" paziņoja, ka šorīt mērķējuši uz Telavivu.

Izraēlas mediji ziņoja, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sestdien sasaucis valdības sēdi, lai apspriestu iespējamo sauszemes iebrukumu. Hagari sacīja, ka Izraēla plāno pastiprināt gaisa triecienus, sākot no sestdienas, gatavojoties nākamajiem kara posmiem.

Izraēlas sauszemes uzbrukums, visticamāk, izraisītu dramatisku upuru skaita pieaugumu abās pusēs.

Sīrijas valsts plašsaziņas līdzekļi tikmēr ziņoja, ka Izraēla veikusi gaisa triecienus starptautiskajām lidostām Sīrijas galvaspilsētā Damaskā un ziemeļu pilsētā Alepo. Mediji vēstīja, ka triecienos gājis bojā viens cilvēks un bojāti skrejceļi, kas kļuvuši neizmantojami.

Kopš kara sākuma Izraēla ir veikusi vairākus triecienus Sīrijā, tai skaitā lidostām. Izraēla reti atzīst atsevišķus triecienus, bet apgalvo, ka tā rīkojas, lai neļautu "Hizbollah" un citiem kaujinieku grupējumiem ievest ieročus no Irānas, kas atbalsta arī "Hamās".

Libānā "Hizbollah" paziņoja, ka sestdien nogalināti seši tās kaujinieki, un grupējuma līdera vietnieks šeihs Naims Kasems brīdināja, ka Izraēla maksās augstu cenu, ja tā uzsāks sauszemes ofensīvu Gazas joslā. Izraēla šorīt uzbruka "Hizbollah" mērķiem, atbildot uz raķešu apšaudi, paziņoja armija.

Izraēla arī paziņoja par evakuācijas plāniem vēl 14 kopienās pie robežas ar Libānu. Pagājušajā nedēļā tika pieprasīts evakuēties no Kirjat Šmonas, kurā dzīvo vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Rietumkrastā sadursmēs ar Izraēlas karaspēku, reidos un ebreju kolonistu uzbrukumos ir nogalināti desmitiem palestīniešu. Izraēlas bruņotie spēki ir slēguši robežšķēršošanas punktus un kontrolpunktus starp pilsētām, un šo pasākumu mērķis ir novērst uzbrukumus. Kopš 7.oktobra Izraēla ir arestējusi simtiem palestīniešu, galvenokārt aizdomās turētos "Hamās" biedrus.

Starptautiski atzītā palestīniešu pašpārvalde pārvalda daļu Rietumkrasta un sadarbojas ar Izraēlu drošības jomā, taču tā ir ļoti nepopulāra un ir bijusi vardarbīgu palestīniešu protestu mērķis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu