Aizvadītais "UFC 294" cīņu šovs – gada lielākā UFC izgāšanās?

Matīss Kleinbergs
, Apollo.lv sporta žurnālists
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Hamzats Čimajevs pret Kamaru Usmanu
Hamzats Čimajevs pret Kamaru Usmanu Foto: EPA/Scanpix

Aizvadītajā nedēļas nogalē Abū Dabī norisinājās "UFC 294" cīņu šovs, kas vēl mazāk nekā mēnesi pirms tā sākuma izskatījās grandiozs. Tomēr sestdien pieredzētais liek jautāt: vai šis cīņu šovs gadījumā nebija UFC šā gada lielākā izgāšanās?

Raksta ievadā jāatzīmē svarīgs aspekts - runa ir tikai par cīņu šoviem, kuru vērošanai nepieciešama tiešsaistes abonementa ("pay-per-view") iegāde, kas šobrīd maksā bez viena centa 80 ASV dolārus jeb 75 eiro un 44 centus.

Līdz ar to runa nebūs par tā sauktajiem "Fight Night" šoviem, bet gan cīņu vakariem, kuru nosaukumā atrodams "UFC" un skaitlis. Šogad tādi kopumā ir bijuši 11. Sākot ar "UFC 283" gada sākumā un beidzot ar nesen notikušo.

Pēdējā mirkļa izmaiņu festivāls

Runa, kā jau minēts, ir par cīņām, kuru dēļ skatītājam plašāk jāatver maciņš jeb "main card". Oriģināli vakara piecām noslēdzošajām cīņām bija jāizskatās šādi.

Saids Nurmagomedovs pret Muinu Gafurovu

Ikrams Aliskerovs pret Nasurdinu Imavovu

Magomeds Ankalajevs pret Džoniju Volkeru

Hamzats Čimajevs pret Paulo Koštu

Islams Mahačevs pret Čārlzu Oliveiru

Dažādu apsvērumu dēļ pie citiem pretiniekiem mazāk nekā mēnesi pirms cīņu šova tika Aliskerovs, Čimajevs un Mahačevs.

Pēdējā mirkļa pretinieku izmaiņas nekad nav pārāk daudzsološas. Augstākā līmeņa MMA varam vērot brīžos, kad abi cīkstoņi ir ieguldījuši vienlīdz lielu darba apjomu sagatavošanās procesā. Šeit gan nav runa tikai par cīkstoni, kurš piekrita būt aizstājēja lomā, bet arī cīkstoni, kurš piekrīt pretinieka maiņai.

Ja "main card" ietvaros trīs no piecām cīņām ir ar aizstājēju, turklāt salīdzinoši neilgi pirms cīņu šova izziņotu, tad uzdot jautājumus par iegādātā produkta kvalitāti ir absolūti racionāli.

No vienas puses, uzvārdi, kuri stājās Koštas un Oliveiras vietā, ir no "lielā gala", tomēr, ja paskatās dziļāk, varbūt šāda izvēle tomēr nebija pareiza.

Čimajevs atstāj jautājumus, bet Volkanovskis var aizmirst par vieglā svara titulu

Kamaru Usmans ir viens no visu laiku dominējošākajiem čempioniem. Mūsdienās, visticamāk, ir jāaizmirst par laikiem, kad cīkstonis uzvar septiņās, astoņās, vai deviņās titulcīņās pēc kārtas. Šķiet, ka mūsdienās kopējais cīkstoņu līmenis vienkārši ir pārāk augsts, lai sagaidītu šādas uzvaru sērijas.

Usmans pirms otrās cīņas pret Edvardsu bija uzvarējis sešās titulcīņās pēc kārtas un tuvojās arī uzvarai septītajā, pirms Edvardsa kreisā kāja šiem plāniem pārvilka treknu strīpu.

Tad sekoja vēl viens zaudējums Edvardsam. Šobrīd Usmanam ir 36 gadi un "beigti" ceļgali. Pats cīkstonis atzina, ka savulaik lejā pa trepēm esot gājis atpakaļgaitā, lai mazinātu spiedienu uz ceļgaliem...

Koštam vajadzēja būt šim lielajam Čimajeva pārbaudījumam vidējā svara divīzijā. Tā vietā Čimajevs cīnījās pret 77 kilogramu divīzijas cīkstoni, kura labākie gadi jau, šķiet, ir pagātnē. Turklāt Čimajevam šai cīņā neizdevās uzvarēt priekšlaicīgi.

Tiesa, jāizceļ fakts, ka Čimajevam četras reizes izdevās cīņu pārvest parterī. Pirms šīs cīņas visā Usmana UFC karjerā kopumā viņa pretiniekam to bija izdevies izdarīt vienu reizi (Edvardsam viņu otrajā cīņā).

Un tomēr Čimajeva kritiķi norādīs uz faktu, ka viņš vidējā svara kategorijā uzveica 77 kilogramu divīzijas veterānu, kura karjeras vektors šobrīd ir strauji lejupejošs. Turklāt viens no tiesnešiem cīņu novērtēja neizšķirti...

Līdz ar to Čimajevam daudzu acīs sevi būs jāpierāda vēlreiz. Negribas lietot terminu "tukša cīņa", kad tajā ir piedalījies tik leģendārs cīkstonis kā Usmans, bet nāksies, it sevišķi, ja runājam par Čimajeva perspektīvu vidējā svara kategorijā.

Video: Čimajeva - Usmana cīņas spilgtākie momenti

Savukārt Volkanovskim šī cīņa nebija jāpieņem. Tieši tik vienkārši. Abu cīkstoņu pirmā cīņa bija tik līdzīga un aizraujoša, ka daudz intriģējošāks būtu revanša duelis, kuram abi cīkstoņi ir gatavojušies vienlīdz ilgi. Tā vietā Volkanovskis cīņai piekrita 12 dienas pirms tās norises un trīs mēnešus pēc kreisās rokas operācijas.

Vai Volkanovskis Mahačeva kreiso kāju būtu "noķēris" arī ar pilnu treniņnometni? Iespējams.

Mahačevs šobrīd, iespējams, ir pasaulē labākais MMA cīkstonis. Iziešana oktagonā pret viņu ar 12 dienu sagatavošanās procesu jau sākotnēji radīja šaubas par austrālieša iespējām uzvarēt šai duelī. Un tagad ir skaidrs, ka mēs, visticamāk, tā arī neredzēsim revanša cīņu, kurai šie abi elitārie cīkstoņi būtu gatavojušies pilnvērtīgi. 

Līdz ar to vakara divas galvenās cīņas, lai arī nokomplektētas ar ļoti pazīstamiem cīkstoņiem, minēto apsvērumu dēļ atstāj zināmu "mazuma pēcgaršu".

Bet šajās cīņās tomēr tika noskaidrots uzvarētājs, ko nevar teikt par vakara lielāko fiasko - Ankalajeva un Volkera dueli.

Video: Mahačevs nokautē Volkanovski

"Netīšs" spēriens pa zemē nonākušu pretinieku...

Nav šaubu, ka Ankalajevs šajā duelī bija izteikts favorīts. Pirmā raunda pusē viņš Volkeru bija dabūjis tur, kur vēlas, - pie būra un uz ceļgala. Tieši otrais aspekts šajā situācijā ir noteicošais.

UFC noteikumi paredz, ka cīkstonis kā zemē esošs (grounded) tiek traktēts tad, kad ar oktagona grīdu saskaras vairāk nekā cīkstoņa pēdu apakšas un viena roka. Piemēram, kad ar grīdu saskaras ceļgals. Kā tas bija šajā gadījumā.

Video: Ankalajeva neatļautais spēriens ar celi

Kā redzams video, Volkera celis pie grīdas bija pietiekoši ilgi, lai Ankalajevs to pamanītu, tomēr dagestānietis tik un tā izdarīja spērienu ar celi, pēc kura cīņa tika apturēta. Šeit jāapskata divi aspekti.

Pirmkārt, ārsts nolēma, ka Volkers nav spējīgs turpināt cīņu. UFC prezidents Deina Vaits preses konferencē norādīja uz iespējamu valodas barjeru un ārsta pieredzes trūkumu. Ārsts Volkeram esot prasījis, kur viņš atrodas, uz ko brazīlietis atbildējis: "Tuksnesī." Abū Dabī galu galā ir uzbūvēta tuksnesī. Ar to ārstam arī pieticis, lai viņš paziņotu, ka Volkera cīņa ir galā. Ļoti diskutabls lēmums, bet tam ir savs izskaidrojums.

Un tad mēs nonākam pie otrā aspekta jeb cīņas iznākuma oficiālā traktējuma - cīņa bez iznākuma (no contest). Pamatojums šādam lēmumam ir "netīšs" spēriens ar celi pa noguldītu pretinieku.

Varbūt Pjotra Jana spēriens 2021. gada cīņā arī bija netīšs?

Video: Jana spēriens ar celi Aldžamēnam Stērlingam

Jans šā spēriena rezultātā zaudēja čempiona jostu, bet Ankalajevs pat izmuka no papildinājuma zaudējumu ailītē, neskatoties uz to, ka abu cīkstoņu spērieni bija vienlīdz "netīši".

Šogad esam pieredzējuši absurdus vai pat kaitinošus tiesnešu lēmums. Piemēram Maika Bela "10-8" Valentīnas Ševčenko un Aleksas Graso revanša cīņas piektajā raundā.

Tāpat numurētajos UFC cīņu šovos, par kuriem tiek prasīta branga naudiņa, šogad tika pieredzētas arī vakara divu galveno cīņu izmaiņas. Piemēram, "UFC 288" priekšpēdējai cīņai vajadzēja būt starp Oliveiru un Benilu Dariušu, bet brazīlieša traumas dēļ tā tika pārcelta uz vēlāku datumu. Viņu vietā oktagonā devās Belals Muhameds un Gilberts Bērnss, kurš cīņu pret Horhi Masvidālu bija aizvadījis vien pirms nepilna mēneša.

Tomēr šogad nav gadījies tā, ka numurētajos cīņu šovos abās galvenajās cīņās neilgi pirms to norises notiek cīkstoņu maiņas. Tas kopā ar Volkera-Ankalajeva fiasko uz virsrakstā uzdoto jautājumu liek atbildēt apstiprinoši...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu