Vāc parakstus, lai aicinātu Latviju ratificēt Stambulas konvenciju vēl šogad (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Hannamariah/Shutterstock

Organizācija "Sievietei paveicās" sākusi parakstu vākšanu, lai aicinātu Latviju ratificēt Stambulas konvenciju vēl šogad, informēja organizācijas pārstāve Maija Krastiņa.

Pirmajā parakstu vākšanas nedēļā aicinājums savācis 700 parakstus. Atklātā vēstule valdības frakcijām un Labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS) tiks iesniegta šī gada 13. novembrī.

Vēstulē izteikts aicinājums vēl šogad atrast iespēju ratificēt Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē apkarošanu un novēršanu. "Ar katru mirkli, kad tiek atlikta konvencijas ratifikācija, tā slīkst arvien dziļākās ideoloģiskās kaujās un ļauj izplatīties nepatiesai informācijai par tās saturu, mērķi un nepieciešamību", uzsvērts vēstulē.

Tāpat vēstulē norādīts, ka šīs ideoloģiskās cīņas, noliedzot problēmas nopietnību, arvien vairāk normalizē vīriešu vardarbību pret sievietēm.

Vēl vairāk - tās, pamatojoties uz ideoloģiskiem aizspriedumiem un mazākuma marginalizāciju, pieļauj, ka Latvija var būt viena no sešām retajām Eiropas Savienības valstīm, kuras nav pilnībā uzņēmušās šīs starptautiskās saistības.

Jau 2021. gadā Satversmes tiesa lēma, ka Stambulas konvencija atbilst Satversmei. Satversmes tiesa vērsa uzmanību, ka Stambulas konvencijas piemērošanas joma aptver tikai vardarbības izskaušanu un neuzspiež nekādu īpašu laulības vai ģimenes formu pieņemšanu vai ieviešanu. Tomēr politiķi un konvencijas pretinieki turpina izmantot šos argumentus, lai turpinātu iegūt popularitāti, šķeltu un maldinātu sabiedrību par Stambulas konvencijas ratifikāciju kā apdraudējumu Latvijai.

Pēc "Eurostat" datiem 2021.gadā Latvijā kopumā bija 19 tīšas sieviešu slepkavības, ko izdarīja ģimenes locekļi vai intīmie partneri (16 slepkavības, ko izdarīja ģimenes locekļi, un trīs slepkavības, ko izdarīja intīmie partneri) - tikpat daudz kā Ungārijā, kuras iedzīvotāju skaits ir aptuveni piecas reizes lielāks nekā Latvijā.

Aprīlī Latviju pāršalca ziņa par Jēkabpilī nogalināto sievieti, kuru viņas bijušais dzīvesbiedrs bija vajājis gadu. Pagājušajā nedēļā mediji vēstīja, ka izbeigta izmeklēšana par vīrieti, kurš Ķīpsalā vasarā ir nožņaudzis savu dzīvesbiedri.

Situācija ar sieviešu slepkavību skaitu un vardarbību pret sievietēm ir dramatiska, teikts vēstulē. Lai gan valdība ir solījusi konvenciju ratificēt, "Sievietei paveicās" uzskata, ka ar šo solījumu vairs nedrīkst vilcināties un no diskusijām jāpāriet pie darbiem. Ir skaidrs, ka līdz šim ieviestie mehānismi nespēj novērst dzimtē balstītu vardarbību un tās sekas.

"Stambulas konvencija nebūs brīnuma recepte, ar kuras palīdzību apturēsim vardarbību, bet tas būs signāls, ka šī problēma beidzot tiek uztverta nopietni un valsts ir gatava strādāt pie plāna un rīkiem, lai vardarbība mazinātos. Vardarbība un tās radītās sekas ir ilgstošas, īpaši, cieš arī bērni," uzsver vēstules iniciatore Marta Kraujiņa.

Organizācijas "Sievietei paveicās" mērķis ir izgaismot un novērst sistēmiskas sabiedrības problēmas, kas saistītas ar sieviešu tiesībām un dzimumu līdztiesību.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu