4000 eiro vai astoņi gadi cietumā. Lietuvā atkal aiztur nelegālo migrantu pārvadātājus no Latvijas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lietuvas robežsardze.

Kārtējo reizi Kalvarijas kontrolpunkta robežsargi aizturēja nelegālo migrantu pārvadātājus no Latvijas – šoferi un viņa pavadoni. Viņi no Latvijas automašīnā "Volvo XC70" veda četrus ārzemniekus, kuri bija lūguši patvērumu Latvijā, tāpēc nevarēja no turienes izbraukt.

Trešdienas vakarā, beidzoties maiņai, viena no Varēnas robežkontroles punkta virsnieku ekipāžām, patrulējot uz ceļa, kas ved uz Poliju, jau gatavojās atgriezties kontrolpunktā.

Tomēr viņi nolēma pārbaudīt kādu "Volvo XC70" automašīnu ar Latvijas numurzīmēm. Pie stūres sēdēja 44 gadus vecs Latvijas pilsonis, bet pasažiera sēdeklī atradās 35 gadus vecs latvietis.

Ar latviešu dokumentiem problēmu nebija. Taču, ieskatoties dziļāk mašīnā, robežsargi ieraudzīja pazīstamu skatu ar cittautiešiem.

Nevienam no viņiem nebija dokumentu, kas dotu tiesības ieceļot un uzturēties Lietuvā vai Šengenas zonā. Automašīnas salonā un bagāžniekā bez diviem latviešiem ceļoja četri Irānas pilsoņi: 21 gadu veca sieviete un 20, 26 un 29 gadus veci vīrieši. Viņi robežsargiem uzrādīja Latvijas patvēruma meklētāju personas dokumentus.

Robežsargi neļāva šoferim un viņa pasažieriem turpināt ceļu.

Nopratināšanas laikā uz Poliju braucošās automašīnas vadītājs robežsargiem atzina, ka par katra migranta pārvadāšanu būtu saņēmis 1000 eiro.

Latvijas pilsoņus, kurus kārdināja viegla nauda, robežsargi aizturēja.

Par nelikumīgu cilvēku pārvadāšanu pāri Lietuvas robežai uzsākta pirmstiesas izmeklēšana, kuru vada Kauņas apgabala prokuratūras 2. kriminālprokuratūras prokurore. Par šādu noziedzīgu darbību paredzēts brīvības atņemšana uz laiku līdz 8 gadiem.

Migranti, kuri nelegāli devās uz Rietumeiropu, uz laiku tiek izmitināti kādā no Lietuvas robežsardzes ēkām. Noskaidrots, ka pēc nelikumīgas robežas šķērsošanas no Baltkrievijas viņi bija lūguši patvērumu Latvijā. Ārzemniekiem nav tiesību atstāt valsti, kamēr tiek izskatīti šādi pieprasījumi.

Tuvākajā laikā, kā jau ierasts šādos gadījumos, Irānas pilsoņi tiks nodoti Latvijas pierobežas amatpersonām.

Drīzumā kļūs skaidrs, kādi pirmstiesas līdzekļi tiks noteikti latviešiem.

Lietuvas robežsardze šogad fiksējusi būtisku nelegālās sekundārās migrācijas pieaugumu no Latvijas. No gada sākuma līdz 8. novembrim Lietuvā aizturēti 1100 nelegālie migranti, kuri nogādāti vai paši saviem spēkiem pameta Latviju.

Visa 2022. gada garumā tika aizturēti tikai 84 šādi migranti.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka šogad Lietuvas robežsargi aizturējuši jau 143 nelegālo migrantu pārvadātājus. Pēc tautības visvairāk no tiem bijuši Latvijas pilsoņi – 39.

Kā uzsver kaimiņvalsts robežsargi, Latvija pēdējā laikā ir pakļauta ārkārtīgam Baltkrievijas organizētās nelegālās migrācijas spiedienam. Šogad Latvijā ieradušies sešas reizes vairāk nelegālo migrantu nekā Lietuvā.

Kopš Baltkrievijas režīma izraisītās migrācijas krīzes sākuma 2021. gada vasarā līdz 2023. gada sākumā Lietuva bija lielāks austrumu kaimiņa mērķis nekā Latvija. Gan 2021., gan 2022. gadā Lietuvā mēģināja iekļūt divreiz vairāk migrantu nekā Latvijā.

Nelegālās migrācijas spiediena samazināšanos Lietuvā kaimiņvalsts robežsargi skaidro ar to, ka Lietuvā uz robežas ar Baltkrieviju tika uzstādīta fiziska barjera un visā 679 kilometru garumā uzstādītas robežnovērošanas sistēmas.

Nelegālajā cilvēktirdzniecībā iesaistītās personas cenšas iegūt migrantu uzticību gan uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju, gan ārzemnieku izmitināšanas vietās Latvijā, lai nogādātu ārzemniekus caur Lietuvu uz galamērķa valstīm Rietumeiropā. Parasti uz Vāciju.

Ārzemnieki no Latvijas nelegāli ceļo, ne tikai izmantojot pārvadātāju pakalpojumus grupās no dažām līdz vairāk nekā divdesmit personām, bet dažkārt izvēlas maršruta autobusus ar ārvalstu vai viltotiem dokumentiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu