Leģendārā šefpavāra Rītiņa brāļi stāsta, kas noticis ar Baltezera īpašumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mārtiņš Rītiņš.
Mārtiņš Rītiņš. Foto: Zane Bitere/LETA

Šī gada 10. novembrī bija otrā Mārtiņdiena bez leģendārā šefpavāra Mārtiņa Rītiņa, kas pērnā gada 11. februārī pāragri devās mūžībā. Viņa brāļi Jānis un Andrejs sarunā ar "Kas Jauns" atklāj, kā turpina dzīvot bez Mārtiņa. 

Viņi atklāj, ka pašreiz saimnieko Mārtiņa īpašumā Baltezerā. 

Jānis Rītiņš saka: "Es esmu iekārtojies lielajā mājā, kur dzīvoja Mārtiņš, bet Andrejs ir apmeties blakus esošajā mazākajā mājiņā, kas bija paredzēta viesu uzņemšanai.

Tur viņam ir viss ērtai dzīvošanai – plaša istaba, savas labierīcības, duša, pirtiņa."

Lielās mājas stiklotajā oranžērijā Mārtiņam savulaik bija daudz puķu, bet nu to vairs nav. 

"Nē, ne vistu, ne puķu Baltezera mājā vairs nav. Ne tikai tāpēc, ka esam gados un negribas uzņemties liekas rūpes, bet arī enerģētiskās krīzes dēļ. Mājai ir gāzes apkure, un telpas, ko neapdzīvojam, neapsildām taupības nolūkā," saka Jānis.

Brāļi neslēpj, ka septembrī elektrība un gāze bija ap 250 eiro, oktobrī – jau pāri 500. "Rēķināmies, ka par novembri jau atkal būs ap tūkstoti jāmaksā. Pagājušoziem katru mēnesi rēķini bija pāri par 1000 eiro," saka Rītiņi.  

Vaicāti, vai atstājuši kādas Mārtiņa mantas, lai uzturētu klātbūtnes sajūtu, brāļi saka: "Viņam bija ļoti daudz bilžu. No tām daudzas tika atdotas kādai valsts iestādei. Pārējās stāv turpat mājā un ikdienā ir mūsu acu priekšā.

Atbrīvojamies vienīgi no tām lietām, kuras mums tikai aizņem telpu un galīgi nav nepieciešamas. Piemēram, Mārtiņam bija vīna skapis ar ļoti labiem, ekskluzīviem vīniem, un tos pārdevām izsolē. Saņēmām 14 000 eiro, plus vēl 2500 eiro par vienu no Andreja gleznotajām gleznām.

Šo naudu ziedojām labdarībai – Ukrainas atbalstam.

Arī tagad jau esam izskatījuši labas lietas, no kā gribam atvadīties. Ir viens dārgs trenažieris, infrasarkanā pirts, kas atrodas pagrabā. Nav ko turēt lietas, kas pašiem nav noderīgas. Ja izdosies pārdot, arī šī nauda tiks Ukrainai. Tas ir mūsu pašu dzimtenes nākotnes drošības vārdā."

Mārtiņš Rītiņš 1971. gadā absolvējis Vestminsteras tehnikumu Londonā. No 1970. gadu vidus līdz 1990. gadu sākumam strādājis dažādos ēdināšanas uzņēmumos viesnīcu tīklā "Grand Metropolitan Hotels". No 1984. līdz 1992. gadam bija Toronto uzņēmuma "Martins Catering Ltd" īpašnieks.

1993. gadā pārcēlies uz dzīvi Latvijā. 1994. gadā Rītiņš kļuva par tikko izveidotā restorāna "Vincents" direktoru un šefpavāru, kur šo amatu ieņēma līdz 2017. gadam, kad restorāna vadību nodeva vīnzinim Raimondam Tomsonam.

No 1995. gada sāka vadīt televīzijas raidījumu "Kas var būt labāks par šo?", kura filmēšana tika pārtraukta 2015. gadā Rītiņa, LTV un raidījuma producentu domstarpību dēļ.

2007. gadā apbalvots ar piektās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. 2018. gadā Mārtiņš Rītiņš atgriezās televīzijā ar raidījumu "Tuč, tuč Rītiņš", ko rādīja kanālā LNT.

2022. gada 10. janvārī kļuva zināms, ka šefpavārs Mārtiņš Rītiņš nonācis slimnīcā ar Covid-19. Toreiz ziņu medijam "Apollo" Mārtiņa Rītiņa brālis Jānis pavēstīja, ka Mārtiņš ievietots reanimācijā: "Uz labo pusi nav gājis. Viņš ir reanimācijā. Viņam rīklē ievietota truba, viņš ir mākslīgi iemidzināts. Labas ziņas nav diemžēl. Ārsti saka, ka labāk nepaliek un vienkārši jāgaida. It kā tā pirmā nedēļa ir tāda, kurā nekas daudz nevar notikt, un otrā nedēļa, kas sākās tagad, tā ir tā kritiskā. Pirmajā nedēļā viņam sistēma mēģina pierast pie tās jaunās elpošanas."

Foto: gaišā piemiņā - Mārtiņš Rītiņš

Vairāk lasi žurnāla "Kas Jauns" 14. novembra numurā!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu