10 gadi kopš Zolitūdes traģēdijas: šodien pieminēs un godinās traģēdijas upurus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai pieminētu un godinātu tos cilvēkus, kuri zaudēja dzīvību Zolitūdes traģēdijā, šodien Rīgā, traģēdijas vietā notiks piemiņas pasākums, bet Rīgas domē tiksies traģēdijas seku novēršanā iesaistīto dienestu pārstāvji, informēja traģēdijā cietušo biedrībā "Zolitūde 21.11." un pašvaldībā.

Otrdien aprit desmit gadi kopš Zolitūdes traģēdijas, kad 2013.gada 21.novembrī, sagrūstot lielveikalam "Maxima", bojā gāja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Foto: Zolitūdes traģēdija

Starp bojāgājušajiem un cietušajiem bija arī vairāki glābēji. Lai atskatītos uz šo dienu notikumiem un dalītos atziņās, Rīgas domes Sēžu zālē plkst.9.30 uz tikšanos aicināti traģēdijas glābšanas darbos un seku novēršanā iesaistītie dienesti un to darbinieki.

Uz tikšanos aicināti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Rīgas domes Labklājības departamenta un Rīgas pašvaldības policijas pārstāvji. Ar aktualitātēm katastrofu pārvaldīšanas jomā dalīsies Rīgas domes Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes vadītājs Gints Reinsons.

Zolitūdes traģēdijā cietušo biedrība "Zolitūde 21.11." plkst.11 rīko brīfingu "Atskats uz 10 gadiem kopš Zolitūdes traģēdijas: vai kas ir mainījies?". Tas notiks biedrība biroja telpās Priedaines ielā 13, pretī sagruvušā veikala vietai.

Savukārt piemiņas pasākums Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietā, kas šobrīd pārtop par Atceres dārzu, sāksies plkst.17.

Programmā paredzēta kora "Ave sol" uzstāšanās un čellista Ivara Bezprozvanova muzikālais priekšnesums. Pēc piemiņas koncerta debesīs tiks raidīti 54 lāzera gaismas stari, simbolizējot 54 cilvēkus, kuri šajā traģēdijā zaudēja savas dzīvības un kuru dvēseles devās mūžībā.

Laikā, kad sagruva veikala ēka, jeb no plkst.17.41 līdz 17.44, pieminot traģēdijā cietušos, skanēs glābēju sirēnas, kam sekos klusuma brīdis.

Pasākuma dalībnieku vidū būs gan Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuvinieki un cietušie, gan glābšanas operācijas dalībnieki, valsts un pašvaldības pārstāvji, Zolitūdes iedzīvotāji un cilvēki no visas Latvijas. Paredzēts, ka pasākuma tiešraide no plkst.17.30 būs skatāma LTV1.

Pēc piemiņas pasākuma apmeklētājiem būs iespēja nolikt ziedus un iedegt sveces. Klātesošie varēs saņemt biedrības "Zolitūde 21.11." izdoto grāmatu "Atceries Zolitūdi".

Jau ziņots, ka desmit gadu laikā krimināllieta pret iesaistītajiem ir izgājusi divas tiesu instances, bet līdz gala spriedumam vēl nav nonākts. Pirmās divas tiesu instances par vainīgu ir atzinušas tikai būves būvinženieri Ivaru Sergetu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu