Igaunijas valdība piedāvā skolotāju minimālās algas celt līdz 1803 eiro mēnesī. Skolotāji gatavojas streikam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Igaunijas karogs. Ilustratīvs attēls
Igaunijas karogs. Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere/LETA

Igaunijas valdība plāno skolotāju minimālās algas celšanai nākamā gada valsts budžeta projektā atvēlēt vēl astoņus miljonus eiro, tomēr tas nozīmē, ka minimālā darba samaksa nepieaugs par trim procentiem un skolotāji varētu streikot.

Igaunijas finanšu ministrs Marts Verklaevs sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacīja, ka šonedēļ parlaments izskatīs nākamā gada budžeta projektu otrajā lasījumā.

Izglītības ministrija ir radusi iespēju skolotāju atalgojuma celšanai piešķirt vēl astoņus miljonus eiro, tādējādi valdības piedāvātajā Igaunijas budžeta projektā nākamgad skolotāju algām paredzēts atvēlēt 33 miljonus eiro. Vēl 27 miljoni eiro paredzēti pārejas uz mācībām igauņu valodā nodrošināšanai.

Verklaevs norādīja, ka izglītības budžets nākamgad būs lielākais no visām jomām aiz aizsardzības budžeta.

Tomēr skolotāji ir prasījuši minimālas algas celšanu par 5%.

Finanšu ministrs paskaidroja, ka "katrs papildu miljons valsts budžetā nozīmē nodokļu palielinājumu". Viņš piebilda, ka Igaunijas sabiedrības vērtējumā nodokļu celšanas robeža lielā mērā jau ir sasniegta, turklāt, viņaprāt, iemesla skolotājiem streikot nav, jo, piemēram, tiek palielināta skolu direktoru iespēja izmaksāt prēmijas par skolotāju kvalifikāciju.

Igaunijas Izglītības darbinieku arodbiedrība (EHL) priekšsēdētājs Rēmo Voltri atzina, ka skolotāji ir prasījuši minimālās skolotāju algas celšanu nākamgad līdz 1950 eiro mēnesī, kas būtu 11,5% kāpums, tādēļ valdības piedāvātais 3% palielinājums līdz 1803 eiro mēnesī nav pieņemams.

12.decembrī gaidāma skolotāju arodbiedrības padomes sēde, kurā "izlemsim par streika laiku un veidu", informēja Voltri.

Septembrī Igaunijas valdība vienojās par nākamā gada budžeta projektu, kurā no valsts sektora darbiniekiem nākamgad algas pieaugums gaidāms tikai skolotājiem, kamēr policistu un glābēju algas nākamgad netiks celtas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu