Soli tuvāk nonākusi iecere veidot dzīvnieku audzētāju reģistru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Suns.
Suns. Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē trešdien deputāti otrajam lasījumam nolēma virzīt grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz izveidot dzīvnieku audzētāju reģistru.

Komisija sprieda, ka par mājas jeb istabas dzīvnieku audzētāju būtu uzskatāms suņa vai kaķa īpašnieks vai turētājs, kurš audzē un pavairo dzīvniekus, šiem īpašniekam uzliekot pienākumu reģistrēties datubāzē.

Biedrības "Dzīvnieku policija" valdes locekle Daina Celitāne sēdē atkārtoti uzsvēra, ka dzīvnieku aizsardzības biedrības likumprojektu atbalstīs vien tādā gadījumā, ja mājas jeb istabu dzīvnieku audzētāji tiks uzskaitīti, kā arī tiks izstrādāti Ministru kabineta (MK) noteikumi labturības prasību noteikšanai dzīvnieku audzētavām.

Celitāne norādīja, ja labturības prasības ir noteiktas MK noteikumos patversmēm, tad noteikumiem jābūt arī audzētavām. Vispārīgās labturības prasības liedz Pārtikas un veterinārais dienestam (PVD) pilnvērtīgi audzētavas kontrolēt.

Priekšlikumu veidot reģistru atbalstīja Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētājs Ilmārs Dūrītis un PVD.

Vienlaikus Latvijas Kinoloģiskā federācijas pārstāvji pauda bažas par vēlmi izstrādāt atsevišķus MK noteikumus dzīvnieku audzētavām, jo grozījumi paredz, ka audzētava skaitīsies arī tādā gadījumā, ja mājās tiks turēts viens nesterilizēts sievišķā dzimuma suns.

Sēdē tika apliecināts, ka ZM darba grupā noteikumi audzētavām tiks izstrādāti atbilstoši turēto dzīvnieku skaitam.

Vienlaikus ZM pārstāvji norādīja, ka reģistrs tiktu veidots esošā mājas jeb istabas dzīvnieku reģistra ietvaros, kur jau patlaban veterinārārstiem ir pienākums 72 stundu laikā reģistrēt dzīvnieka sterilizāciju.

Jau ziņots, ka otrdien, 12.decembra, sēdē iesaistītās puses nevarēja vienoties par reģistra izveidi, jo sākotnējie priekšlikumi piedāvāja reģistrēt visus, kuriem mājās ir nesterilizēti mājas jeb istabas dzīvnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu