Bijušais Krievijas virsnieks gatavs Hāgā liecināt par okupantu kara noziegumiem Ukrainā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas karš Ukrainā.
Krievijas karš Ukrainā. Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais augsta ranga Krievijas bruņoto spēku virsnieks Igors Saļikovs piekritis Starptautiskajai krimināltiesai Hāgā sniegt liecības par Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem, vēsta "Deutsche Welle".

Saļikovs ir kādreizējais Krievijas militārās izlūkošanas pulkvedis. Vēlāk bijis algotņu grupējuma "Vagner" instruktors un viens no algotņu grupējuma "Redut" komandieriem.

Viņš apgalvo, ka "Vagner" sastāvā ir karojis Sīrijā un Āfrikā. Savukārt 2014.gadā viņš bija Austrumukrainā, kur vadījis pašpasludinātās Doneckas tautas republikas "ģenerālprokuratūras" 4. īpašo uzdevumu nodaļu.

2022. gadā viņš bija iesaistīts Krievijas pilna apjoma iebrukumā Ukrainā kā grupējuma "Redut" vienības komandieris.

Saļikovs saka, ka viņš bijis liecinieks Krievijas armijas pastrādātajiem kara noziegumiem, piemēram, operācijām Donbasā, kuru mērķis bija diskreditēt Ukrainas armiju, zvērībām pret miermīlīgajiem Ukrainas iedzīvotājiem, kara gūstekņu spīdzināšanai un nogalināšanai, kā arī bērnu nolaupīšanai un izvešanai no Ukrainas.

Viņš ar ģimeni no Krievijas aizbrauca 2022.gada jūnijā. Tagad viņš no Dienvidāfrikas ieradies Nīderlandē, kur mēģinās iegūt politisko patvērumu.

10. decembrī Saļikovs uzrakstījis iesniegumu Starptautiskajai krimināltiesai, kurā atzīst savu vainu līdzdalībā kara noziegumos un izsaka gatavību sniegt liecības.

Iesniegumu viņš nodevis ar Krievijas cilvēktiesību projekta "Gulagu.net" starpniecību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu