Latvija parakstījusi 164 miljonus eiro vērtu līgumu par "Himars" iegādi (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija

Latvija ir parakstījusi līgumu ar ASV par sešu "Himars" raķešu artilērijas sistēmu un munīcijas iegādi, un līguma kopējā summa ir aptuveni 180 miljoni ASV dolāru (164, 2 miljoni eiro), paziņojis aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bruņojumā būs arī tālās darbības un augstas precizitātes "Atacms" raķetes, kas būtiski pastiprinās NBS uguns jaudu. Šis ir vēl viens būtisks solis Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības stiprināšanā un NATO aizsardzības spēju attīstībā, uzsver ministrs.

"Esmu pārliecināts, ka "Himars" sistēmai būs būtiska nozīme agresijas novēršanā un Latvijas aizsardzībā. Tas ir skaidrs signāls jebkuram potenciālajam pretiniekam: ASV un Latvija nopietni uztver mūsu kopīgo apņemšanos aizsargāt katru NATO teritorijas kvadrātcentimetru," Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā norādījis ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.

Uzņēmuma "Lockheed Martin" ražotās "Himars" ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēmas, to darbības rādiuss sasniedz aptuveni 300 kilometru, izmantojot "Atacms" raķetes, kas ir daļa no līguma.

Papildus tam NBS tiks nodrošinātas apmācības, kā arī munīcija un cits atbalsta aprīkojums, lai Latvija varētu pilnvērtīgi pielietot "Himars" sniegtās aizsardzības funkcijas, informēja ministrija.

Lēmumā par "Himars" iegādi ņemts vērā arī tas, ka šī artilērijas raķešu sistēma sevi pierādījusi kā nozīmīgs elements Ukrainas cīņā pret Krievijas iebrukumu.

Paredzēts, ka Latvija augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas "Himars" varētu saņemt no 2027.gada.

Jau ziņots, ka nesen noslēgts līgums par Latvijai paredzētās pretkuģu raķešu sistēmu "Naval Strike Missile" (NSM) iegādi un līguma kopējā summa ir 105 miljoni ASV dolāru (97,4 miljoni eiro), turklāt lielāko daļu izmaksu segs ASV puse. Sistēmas NSM ražo ASV uzņēmums "Raytheon" un Norvēģijas uzņēmums "Kongsberg".

Plānots, ka NMS sāks ieviest no 2026.gada, bet pilnībā būs piegādāta 2027.gadā.

Tāpat Latvijas Aizsardzības ministrija 30.novembrī parakstīja līgumu par vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas "IRIS-T" piegādi. Ar Vācijas uzņēmuma "Diehl Defence" parakstītā līguma summa ir aptuveni 600 miljoni eiro. Sistēma Latvijai tiks piegādāta 2026.gadā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu