Pēc aicinājuma gatavoties karam Ziemeļkoreja palaidīs trīs jaunus spiegu satelītus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns. Foto: Alexander Khitrov/Shutterstock

Ziemeļkoreja solījusi 2024. gadā palaist trīs spiegu satelītus, būvēt militāros bezpilota lidaparātus un palielināt savu kodolarsenālu, jo valsts vadonis Kims Čenuns sacījis, ka ASV politika padara karu par neizbēgamu, vēsta medijs "Reuters".

Eksperti prognozē, ka Ziemeļkoreja turpinās militāra spiediena kampaņu, lai panāktu ietekmi uz ASV vēlēšanām, kurās varētu iesaistīties bijušais prezidents Donalds Tramps.

Čenuns plāno palaist vēl trīs spiegu satelītus, jo, kā norāda analītiķi, "viņš zina, ka satelīta iespējas ir spēcīgs rīks labākai kodolieroču vadīšanai un kontrolei".

Ziemeļkoreja vairs necentīsies panākt atkalapvienošanos ar Dienvidkoreju, svētdien valdošās Strādnieku partijas centrālkomitejas plēnumā paziņoja Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns.

"Mums vairs nevajadzētu pieļaut kļūdu un viņus uzskatīt par partneri, lai samierinātos un apvienotos, jo Dienvidkoreja ir pasludinājusi mūs par savu galveno ienaidnieku," Kima teikto plēnuma noslēguma runā citē Ziemeļkorejas valsts mediji.

"Attiecības starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju vairs nav tādas kā starp vienai nācijai piederošiem cilvēkiem," uzsvēra Kims, norādot, ka attiecības tagad ir tādas kā starp karastāvoklī esošām valstīm.

Pašreizējā situācijā Phenjanai jāpārskata nostāja attiecībā uz apvienošanās politiku, piebilda diktators.

Analītiķi norāda, ka šī ir pirmā reize, kad Ziemeļkoreja paziņo par atteikšanos no mērķa panākt abu Korejas pussalas valstu atkalapvienošanu.

"Mūsu ienaidnieku pārgalvīgās rīcības dēļ, lai iebruktu mūsu valstī, ir skaidrs, ka Korejas pussalā jebkurā brīdī var izcelties karš," noslēguma runā plēnumā teica Kims.

Viņš norādīja, ka Ziemeļkorejas armijai jāgatavojas nepieciešamības gadījumā "nomierināt visu Dienvidkorejas teritoriju", izmantojot kodolieročus, ja notiktu uzbrukums Ziemeļkorejai.

Jau ziņots, ka ceturtdien runā plēnumā Kims aicināja partiju "vēl vairāk paātrināt gatavošanos karam" visās nozarēs, tostarp kodolieroču un civilās aizsardzības jomā.

Viņš arī uzsvēra, ka "militārā situācija" Korejas pussalā ir kļuvusi "ekstrēma" Vašingtonas izvērstās "bezprecedenta" konfrontācijas dēļ.

Seula, Tokija un Vašingtona ir pastiprinājušas sadarbību aizsardzības jomā, ņemot vērā Phenjanas šogad veikto rekordlielo ieroču izmēģinājumu sēriju, un nesen aktivizēja sistēmu, lai reāllaikā apmainītos ar datiem par Ziemeļkorejas raķešu palaišanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu