Taivānas prezidenta vēlēšanu uzvarētājs sola aizstāvēt salu pret Ķīnas draudiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Taivānā sestdien notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētājs pašreizējais viceprezidents Lai Cjinde, kurš pārstāv valdošo Demokrātisko progresīvo partiju (DPP), solīja būt "demokrātijas pusē" un aizsargāt salu pret Ķīnas mēģinājumiem to iebiedēt.

Uzrunājot savus atbalstītājus pēc tam, kad abi pārējie kandidāti atzina zaudējumu vēlēšanās, Lai pateicās Taivānas iedzīvotājiem par "jaunas mūsu demokrātijas lappuses uzrakstīšanu".

"Mēs pasakām starptautiskajai kopienai, ka izvēlē starp demokrātiju un autoritārismu mēs būsim demokrātijas pusē," teica Lai, solot censties veicināt komunikāciju ar Pekinu.

Viņš solīja strādāt "līdzsvaroti un salabāt esošo stāvokli", vienlaikus solot "aizsargāt Taivānu no nepārtrauktiem draudiem un iebiedēšanas, ko veic Ķīna".

Pirms vēlēšanām Taivānas varasiestādes brīdināja par Ķīnas mēģinājumiem iejaukties demokrātiskā procesā. Pēc uzvaras Lai uzsvēra, ka Taivāna "ir veiksmīgi pretojusies ārēju spēku centieniem ietekmēt vēlēšanas".

Lai uzvara vēlēšanās nozīmē, ka pirmo reizi Taivānas neatkarības atbalstītāji noturējušies pie varas trīs pilnvaru termiņus pēc kārtas. Pašreizējā Taivānas prezidente Cai Inveņa amatā ir aizvadījusi divus četru gadu termiņus pēc kārtas.

Ķīna Lai ir raksturojusi kā draudu mieram reģionā. Pekina iepriekš ir brīdinājusi, ka Lai, kuru Pekina dēvē par bīstamu separātistu, kļūšana par prezidentu novedīs pie "kara un pagrimuma" salā.

Pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas Taivānas Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka Lai ir ieguvis 40,1% vēlētāju atbalsta. Viņa tuvākais sekotājs ar 33,5% balsu ir Hou Jouji, kurš pārstāv opozīcijā esošo partiju "Gomiņdans" (KMT). Trešais kandidāts ir Ke Veņdže, kas pārstāv nesen dibināto Taivānas Tautas partija (TPP), saņēmis 26,5% balsu.

Eiropas Savienība sestdien apsveica Taivānas prezidenta vēlēšanu norisi un "visus vēlētājus, kas piedalījās šajā demokrātijas uzdevumā", teikts ES augstākā pārstāvja drošības un ārpolitikas jautājumos Žuzepa Borela biroja izplatītajā paziņojumā, kurā nav pieminēta Lai uzvara.

"ES joprojām ir nobažījusies par pieaugošo spriedzi Taivānas šaurumā un iebilst pret jebkādiem vienpusējiem mēģinājumiem mainīt esošo stāvokli," pausts paziņojumā, kurā piebilsts, ka "Eiropas Savienība uzsver, ka miers un stabilitāte Taivānas šaurumā ir reģionālās un globālās drošības un labklājības atslēga."

Neskatoties uz panākumiem prezidenta vēlēšanās, Lai pārstāvētā DPP ir zaudējusi vairākumu parlamentā, kura 113 deputātus arī ievēlēja sestdien.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu